Ove namirnice mogu prouzrokovati inzulinsku rezistenciju: Zadnja posebno iznenađuje

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice mogu prouzrokovati inzulinsku rezistenciju: Zadnja posebno iznenađuje

Redovna konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do inzulinske rezistencije, što često rezultira gojenjem.

Razumjevanje koja hrana pridonosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije odluke kada je ishrana u pitanju, da održimo zdravu tjelesnu težinu i podržimo svoje opšte dobro.

Zato su nutricionista Lisa Richards i dijetetičarka Catherine Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do inzulinske rezistencije i debljanja.

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

Krofne

Krofne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljikohidrata i trans-masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što tokom vremena dovodi do otpornosti na inzulin dok se tijelo bori da učinkovito upravlja glukozom.

"Krofne se obično rade od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast inzulina kako bi se regulisalo nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i može da dovede do inzulinske rezistencije", kaže Richards za SheFinds.

Prženi krompirići

Prženi krompirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, što sve može poremetiti metaboličke procese. Pretjerani unos rafinisanih ugljikovihhidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova u nivoa šećera u krvi, uzrokujući da tijelo proizvodi više inzulina.

Razne bombone

Slatke bombone pune su rafinisanih šećera koji uzrokuju brze skokove šećera u krvi. Ti skokovi šećera podstiču tijelo da oslobađa velike količine inzulina kako bi kontrolisalo nivo šećera u krvi. Gervacio upozorava:

"Konzumacija prekomjerne količine rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do inzulinske rezistencije."

Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu, zaključuje Gervacio, piše b92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak