Ovako se zaštitite od visokih temperatura

Radiosarajevo.ba
Ovako se zaštitite od visokih temperatura
Građani pri izlaganju visokim temperaturama zraka moraju zaštiti glavu, dnevno uzimati oko dvije litre tekućine, izbjegavati pržena, pohovana i začinjena jela, te izbjegavati izlaganje suncu od 10 do 17 sati.

Ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati

Stručnjaci savjetuju da se starije osobe ne izlažu suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, osobito srčani bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih hroničnih bolesti. Upozoravaju da je prilikom izlaska potrebno zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, a uzimanje oko 2 litre tekućine, bilo negazirane vode, ili u obliku supe, variva i čajeva je nužno.

Pridržavajući se smjernica pravilne prehrane potrebno je izbjegavati pržena, pohovana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući mnogo sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog pritiska.

Važna stalna tjelesna i psihička aktivnost

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se bolesnik nužno mora javiti doktoru porodične medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Za starije osobe važna je stalna tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi, a ako je kretanje otežano nužno je redovito provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba boravi.

U vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, preporučuje se učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti i po nekoliko puta na dan. Starija osoba uza se mora uvijek imati osobne podatke i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak