Ovako se pravi zaprška: Mnogi griješe, evo koliko je dugo treba kuhati

2
Radiosarajevo.ba

Svako kuhano jelo mnogo je ukusnije kada se ubaci zaprška, ali pravi recept za zapršku znaju samo rijetki kuhari.

Ovo su smjernice kako napraviti najbolju zapršku i gdje nikako ne smijete pogriješiti.

Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Za bijele čorbe ili soseve koji zahtijevaju svijetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje.

Zaprška se u jelo obično stavlja kao posljednji dodatak, a nakon toga jelo je potrebno blago začiniti.

Postupak:

U šerpi zagrijati određenu količinu masnoće (ulje, puter ili margarin) i dodajte odmjerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se pjeni. Za bijelu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala svijetla.

Neće se raspadati i pretvarati u pire: Ovako se pravi krompir salata - mnogi prave iste greške

Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrijediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudvice, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano miješanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razrjeđuje do željene gustine.

Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže miješati.

Foto: eKuhinja: Zaprška

Zapršku treba kuhati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i soseve čak i do pola sata, kako se ne bi osjećao miris sirovog brašna.

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

  • U bijele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svijetlu zapršku od 50 g masnoće i 50 g brašna
  • U čorbe od povrća ili mesa – 40 g masnoće i 40 g brašna
  • U rjeđe čorbe od povrća ili ribe – 30 g masnoće i 30 g brašna
  • U svijetli sos na 5 dl tečnosti – 40 g masnoće i 40 g brašna.
  • U običan sos – 30 g masnoće i 30 g brašna
  • Za grah i ostala čorbasta jela od povrća – 40 g masnoće i 40 g brašna, uz dodatak malo mljevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lijepa boja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak