Ovako se prave pikantni krompirići iz rerne: Pomiješajte ove začine i dobit ćete savršen prilog
Kad je riječ o jednoj tako svakodnevnoj namirnici kao što je krompir, čovjek bi rekao kako tu nema neke posebne mudrolije oko njegovog spremanja.
Ipak, za njegovu pripremu postoji cijeli niz različitih recepata, pa čak i kad je u pitanju svima omiljeni krompir iz rerne.
Pa, neka se na vašem meniju nađe i ovo pikantno jelo ili prilog od krompira.
'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane
Sastojci:
- kg očišćenog krompira
- kašičica suhog biljnog začina
- kašičica soli
- kašika slatke mljevene paprike
- kašika kukuruznog brašna
- kašika kukuruzne palente
- pola kašičice čilija
- kašičica sušenog origana
- kašičica karija
- maslac
Priprema:
Krompir operite, ogulite, isijecite, stavite ga u šerpu, nalijte vodom i stavite da se kuva. Kada voda provri, dovoljno je da se kuha pet minuta na vatri srednje jačine.
U većoj činiji pomiješajte sve začine. Krompir ocijedite pa ga stavite u začinsku mješavinu i promiješajte, tako što prodrmate činiju da se krompir sa svih strana obloži začinima.
U dovoljno veliku posudu u kojoj ćete peći krompir (tepsiju, vatrostalnu ili glinenu posudu) stavite dvije kašike maslaca. Nakon toga, stavite posudu u hladnu rernu i tek onda je uključite na 180 stepeni da se zajedno griju i rerna i posuda.
Znate li kako izabrati 'pravu' lubenicu: Obratite pažnju na ovih nekoliko detalja
Kada se maslac u potpunosti istopi i ugrije, izvadite posudu i odmah rasporedite začinjeni krompir.
Pokrijte alufolijom i pecite oko pola sata, a onda sklonite foliju i pecite još pet minuta.
Prijatno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.