Ova vrsta posuđa može biti opasna za zdravlje: "Nikako ga ne pregrijavajte"
One su jedno od čuda modernog kuhanja i neko vrijeme su svi hvalili tave s neprijanjajućim premazom, koje je prvo popularizirao teflon, ali su sada široko dostupne od strane raznih marki.
Neki ljudi imaju zabrinutosti zbog lonaca s neprijanjajućim premazom u kuhinji - ali da li oni zaista mogu utjecati na vaše zdravlje i trebate li biti oprezni prilikom njihove upotrebe?
U prošlosti su se pojavile određene zabrinutosti da tave s neprijanjajućim dnom mogu biti opasne za kućne ljubimce jer isparenja koja ispuštaju zapravo mogu biti štetna, posebno za ptice.
Komšić u Birminghamu: "Da nije bilo 25. novembra, ne bi bilo ni 1. marta i nezavisnosti BiH"
Guardian je izvijestio: "Ono što je prijavljeno u vezi s upotrebom teflona je rizik od isparenja iz pregrijanih tava, što ljudima uzrokuje privremene simptome slične gripi i bolest - poznatu kao polimerna groznica.
Ova isparenja ne sadrže PFOA i uglavnom su štetna za ptice i kućne ljubimce, pa ako imate papagaja ili tigricu, prozračite kuhinju i ne pregrijavajte tave s neprijanjajućim premazom."
Ne tresite posudice: Viralni video otkriva kako se pravilno sipaju sol i biber
Ovo potvrđuje i Serious Eats, koji objašnjava kako, iako su vjerovatno u cjelini sigurne, tave s neprijanjajućim dnom mogu potencijalno predstavljati rizik u nekim slučajevima.
"Vjerovatno se može sa sigurnošću reći da su se neprijanjajući premazi s vremenom poboljšali i da su manje rizični nego što su nekada bili, iako ne treba pretpostavljati da su sve opasnosti iskorijenjene", kazali su, piše Express.co.uk.
"Osim tih zdravstvenih pitanja, glavna poenta koju želimo istaći je da posuđe s neprijanjajućim slojem rijetko bude vaš najbolji izbor iz kulinarske perspektive. U većini slučajeva, hrana će vam ispasti bolja ako je ne kuhate u tavi s neprijanjajućim slojem", objasnili su.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.