Ova jeftina namirnica ima četiri zdravstvene prednosti, ali može biti i jako opasna ako ne pazite

0
Radiosarajevo.ba
Ova jeftina namirnica ima četiri zdravstvene prednosti, ali može biti i jako opasna ako ne pazite

Kreatori sadržaja na TikToku generiraju milionske preglede s tvrdnjama da konzumiranje male količine sode bikarbone pomiješane s čašom vode može donijeti niz zdravstvenih prednosti, uključujući pomoć pri mršavljenju, poboljšanje izdržljivosti tokom vježbanja i umanjiti stomačne probleme.

Dok se nekoliko ovakvih tvrdnji širi društvenim mrežama, zdravstveni stručnjaci izražavaju zabrinutost da postoji malo dokaza koji ih podržavaju, a neki od njih mogu predstavljati zdravstvene rizike.

Soda bikarbona može poboljšati izdržljivost i performanse

Neka istraživanja sugeriraju da soda bikarbona može pomoći nekim ljudima da poboljšaju izdržljivost.

Iz PDA objavili snimak i tvrde: Aktivista SDA je napao našeg člana!

Malo istraživanje iz 2021. godine koje je obuhvatilo 11 obučenih muških biciklista pokazalo je da bi suplementacija natrijum bikarbonatom mogla poboljšati sveukupne performanse tokom simulirane biciklističke trke. Širi pregled iz 2021. godine sugerira da uzimanje natrijum bikarbonata može poboljšati performanse tokom visokointenzivnih aktivnosti poput trčanja ili biciklizma koje traju do 12 minuta.

Međutim, Mohr naglašava da ova tvrdnja zahtijeva više nijansi nego što je obično predstavljeno na TikToku.

"Soda bikarbona može pomoći sportistima smanjenjem nakupljanja kiseline tokom intenzivnog vježbanja, što može poboljšati performanse", rekao je Mohr. "Njegova efikasnost varira od osobe do osobe, a prekomjerno uzimanje može uzrokovati ozbiljne probavne smetnje, stoga je važno konsultovati se s kvalifikovanim nutricionistom prije nego što se odlučite na to."

Soda bikarbona može pomoći u smanjenju probavnih smetnji

Pregled iz 2022. godine sugerira da natrijum bikarbonat može pomoći u kratkoročnom ublažavanju žgaravice.

"Žgaravica nastaje kada se želučana kiselina vraća u jednjak", objašnjava Betz. "Uzimanje sode bikarbone bi privremeno smanjilo nivo kiselina u vašem stomaku i olakšalo simptome refluksa."

Alarmantna otkrića istraživanja: Ovaj metal je za srce opasniji i od pušenja, milioni godišnje umiru

Međutim, Mohr naglašava da je to "privremeno".

"To je samo kratkoročno rješenje i ne bi se smjelo koristiti često i bez konsultacije sa zdravstvenim stručnjakom za doziranje", rekao je.

Soda bikarbona može usporiti progresiju hronične bubrežne bolesti

Neka istraživanja, uključujući pregled iz 2021. godine, sugeriraju da natrijum bikarbonat može pomoći u usporavanju progresije hronične bubrežne bolesti.

Novije istraživanje objavljeno 5. augusta 2024. godine u American Journal of Medicine pokazalo je da uzimanje dva oralna doza sode bikarbone dnevno (četiri do pet tableta od 650 mg) može usporiti progresiju bubrežne bolesti tokom pet godina, ali nije povezano s smanjenjem krvnog pritiska ili rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Betz objašnjava da bubrezi imaju zadatak da pomognu tijelu u održavanju pH nivoa.

"Oni obavljaju taj posao veoma dobro", rekao je Betz. "Ako nemate bubrežnu bolest, vaši bubrezi vjerovatno efikasno eliminišu sav višak kiselina iz vašeg tijela. Nema potrebe pokušavati smanjiti nivoe kiselina u tijelu i nema podataka koji bi sugerirali da uzimanje sode bikarbone može pomoći u prevenciji bubrežne bolesti."

Međutim, ako pH tijela postane previše visok ili nizak, tijelo ne može funkcionirati ispravno, a rizici mogu biti fatalni. Uzimanje sode bikarbone za poboljšanje funkcije bubrega nije univerzalno rješenje.

"Ako imate bubrežnu bolest, vaši bubrezi možda neće moći efikasno eliminisati kiseline, a kiseline se mogu nakupljati u tijelu, uzrokujući acidozu, što negativno utiče na kosti i bubrege", rekao je Betz. "Acidoza se pažljivo prati kod bubrežnih bolesti, a lijekovi, uključujući tablete natrijum bikarbonata — odnosno sode bikarbone — se propisuju."

Betz naglašava da je ključno razgovarati o konzumaciji sode bikarbone s zdravstvenim stručnjakom kako bi se procijenili nivoi kiselina prije nego što pokušate ovu terapiju kod kuće.

Ova tri sastojka svakodnevno konzumirate a niste svjesni rizika: Prekomjerna upotreba uništava kosti

Soda bikarbona može smanjiti upalu

Istraživanje iz 2018. godine koje je obuhvatilo pacove i ljudske učesnike sugerira da soda bikarbona može smanjiti upalu. Međutim, registrovani nutricionisti s kojima je razgovarao Healthline kažu da to istraživanje nije dovoljno da se preporuči korištenje sode bikarbone za smanjenje upale, koja može povećati rizik za bolesti poput kardiovaskularnih i Alzheimerove bolesti.

"Jedno dvonedeljno istraživanje pokazalo je da konzumiranje sode bikarbone može smanjiti upalu, ali to je ispitivanje koje nije dovoljno dugo da bi se izdala preporuka", rekla je Moody. "Alkalnost ima sposobnost smanjenja upale u tijelu, što je verovatno izvor ove tvrdnje. Međutim, ovaj princip se primjenjuje samo na cijele namirnice poput voća i povrća, koje su alkalne prirode i za koje je već poznato da pomažu u prevenciji upale."

Jedna kašičica sode bikarbone sadrži oko 1.200 mg natrijuma, što je skoro cijela dnevna preporučena količina koju daje Američko udruženje za srce za osobe s visokim krvnim pritiskom (1.500 mg).

AHA sugerira da većina zdravih odraslih osoba ne bi trebala konzumirati više od 2.300 mg natrijuma dnevno.

Stručnjaci s kojima je razgovarao Healthline upozoravaju da rizici od prekomjernog konzumiranja sode bikarbone, posebno redovno, uključuju:

- Nadutost
- Povraćanje
- Grčeve
- Neravnoteže elektrolita
- Hipertenziju
- Teškoće u apsorpciji nutrijenata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak