Okusi prošlosti: Nanin kolač s plazmom, orasima i višnjama
U naninoj kuhinji, gdje se mirisi prošlih vremena miješaju s prisjećanjima na toplinu porodičnih trenutaka, jedan recept posebno budi nostalgiju - kolač sa plazmom, orasima i višnjama. Ovo ukusno izdanje tradicionalnog kolača oživljava sjećanja na dane kada su nane bile neosporni kulinarski majstori u svojim domovima.O
vaj kolač nije samo desert; on je slatki prijenos porodične ljubavi i pažnje, gdje svaki sastojak igra ključnu ulogu u stvaranju savršenog spoja okusa. Dodir hrskave plazme, bogatstvo oraha i osvježavajući dodatak višanja čine ovaj kolač pravim gastronomskim užitkom, preplavljenim toplinom doma i tradicijom.
Sastojci:
Sankcije SAD-a za 7 novih imena: Kako proširenje "crne liste" pogađa Dodikov krug?
- 400 g brašna
- 10 g kvasca
- 100 ml vode
- 30 g maslaca
- malo soli
- 1 kašičica šećera
Za nadjev:
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g mljevene plazme
- 2 kašike šećera
- malo soka
- 1 veća jabuka
- 50 g smrznutih višanja
Priprema:
Zamijesiti tijesto i dodati rastopljeni maslac. Pokriti da odmori, izmiješati ponovo rukama, pa 1/3 odsjeći i ostaviti sa strane, a drugu razviti tanko u krug.
Jamie Oliver donosi novi recept: Čokoladna torta bez brašna od samo šest sastojaka
U orahe dodati šećer, plazmu i sok i izjednačiti. Sipati na tijesto, pa pritisnuti rukama.
Odozgo rasporediti jabuke i višnje, pa sa strane sa dva prsta stisnite tijesto polako u krug skupljajući ga oko ivice pleha.
Od ostatka tijesta napraviti trakice, pa ukrstite preko voća ili valjkom uradite. Peći na 190 stepeni, posuti šećerom u prahu.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.