Kako znati jedete li previše krompira? Tijelo će vam početi slati ove signale

1
Radiosarajevo.ba
Kako znati jedete li previše krompira? Tijelo će vam početi slati ove signale
Foto: Pexels / Ilustracija

Krompir je zasitan, a konzumiranje previše krompira može izostaviti druge hranjive namirnice i dovesti do nuspojava.

Treba ga jesti umjereno. Neke hranjive alternative su batat, mahunarke, cjelovite žitarice, lisnato povrće. Krompir je škrobno povrće koje se uobičajeno konzumira širom svijeta. Previše krompira, posebno prženog u dubokom ulju ili punog masnoće i soli, može uzrokovati nuspojave poput povišenog šećera u krvi i krvnog pritiska, uprkos tome što je namirnica dobar izvor vitamina, minerala i vlakana.

Koliko krompira trebate jesti sedmično?

Krompir je vrsta škrobnog povrća, a škrobno povrće je dobar izvor ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala te može pomoći da se osjećate siti i zadovoljni nakon jela.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dijetetske smjernice preporučuju odraslima da jedu 4 do 6 šoljica škrobnog povrća sedmično, što se temelji na dijeti od 1600 do 2400 kalorija. Oni koji su na visokokaloričnoj dijeti možda će trebati više škrobnog povrća, dok će oni na niskokaloričnoj dijeti možda trebati manje.

Kao i mnoge namirnice, krompir se može konzumirati u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane. Međutim, prekomjerno jedenje može dovesti do sljedećih nuspojava.

Krompir salata postaje sto puta bolja uz samo jednu kašiku ovog sastojka

Krompir salata postaje sto puta bolja uz samo jednu kašiku ovog sastojka

Viši šećer u krvi

Krompir je hrana s visokim udjelom ugljikohidrata, koja može povisiti nivo šećera u krvi ako se jede u velikim količinama, naročito kod osoba s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom. Smjernice preporučuju da četvrtinu tanjira napunite ugljikohidratima ili škrobnim povrćem poput krompira, polovicu tanjira povrćem bez škroba, a preostalu četvrtinu izvorom proteina.

Debljanje

Konzumiranje previše krompira, posebno onog koji je pržen u dubokom ulju ili krcat visokokaloričnim dodacima poput putera ili pavlake može dovesti do debljanja. Pomfrit, popularan prilog u standardnoj prehrani, posebno je kaloričan zbog količine ulja koje se koristi za prženje.

Kada je riječ o općem zdravlju i mršanju ili održavanju težine, zdravstveni stručnjaci preporučuju izbjegavanje ili drastično ograničavanje unosa pržene hrane. Čak i kada pređete na zdravije metode kuhanja važno je pripaziti na veličinu porcija i začine kada jedete ovu namirnicu.

Viši krvni pritisak

Konzumiranje četiri ili više porcija kuhanog, pečenog, pirea ili prženog krompira sedmično povezano je s povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska, prema tri velike američke studije. Istraživači vjeruju da visok sadržaj ugljikohidrata u krompiru i učinak na šećer u krvi mogu doprinijeti razvoju visokog pritiska.

Kojih 7 namirnica se preporučuje kada imate dijareju i šta treba izbjegavati?

Kojih 7 namirnica se preporučuje kada imate dijareju i šta treba izbjegavati?

Drugi faktori, poput dodane soli i udjela masti u jelima od krompira, također mogu igrati ulogu. Međutim, važno je napomenuti da studija ima neka ograničenja, uključujući da su sudionici sami prijavili svoju hipertenziju i da nisu dobivena izravna mjerenja krvnog tlaka.

Probavni problemi

Konzumiranje previše krompira tokom obroka može uzrokovati probavne probleme kao što su nelagoda u trbuhu, nadutost i gasovi. To je naročito istinito ako je obrok pun masti i masnoće poput tanjira punog pomfrita ili krompira prelivenog puterom ili vrhnjem. Važno je umjereno unositi krompir i voditi računa o tome kako se kuha i s čime se jede, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije