Okusi prirode: Evo kako napraviti zdravu salatu, čaj i sok od ove biljke

0
Radiosarajevo.ba
Okusi prirode: Evo kako napraviti zdravu salatu, čaj i sok od ove biljke

Dok je za neke običan, dosadni korov, za neke ljude maslačak je pravi eliksir. Svi dijelovi ove biljke su ljekoviti – i listovi i korijen i stabljika, a oni koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju kada se što bere.

Listovi prije cvjetanja, a maslačak cvjeta od marta do maja, korijen se vadi u proljeće i u jesen, a stabljika u periodu cvjetanja.

Pri vađenju korijenja treba voditi računa da se korijen ne isiječe da maslačak ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.

Ekskluzivni snimak iz svlačionice: Pogledajte slavlje košarkaša nakon razbijanja selekcije Hrvatske

Kako se pravi salata od maslačka?

Potrebno je:

  • svježi listovi maslačka
  • maslinovo ulje
  • morska sol
  • limun
  • bijeli luk

Priprema: 

Svježe listove maslačka operite, nasjeckajte i stavite u zdjelu. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna i dodajte dva, tri čena bijelog luka.

Tajna oružja za mršavljenje: Jeftina namirnica koja oporavlja cijeli organizam

Sok od maslačka

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje svježe iscijeđen sok. Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korijena koji se iscijede. Dvije kašičice tako dobivenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri sedmice.

Sirup od maslačka za jačanje organizma

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam, a priprema se jednostavno: Dvije šoljice cvjetova maslačka prokuhajte u dva litra vode, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smjesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u bocu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Čaj od maslačka

Velika greška kod pripreme blitve, raštike i špinata: Ovako se uništavaju vitamini i minerali

Preko dvije kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuhajte minut-dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procijedite, javlja Agrosavjet.

Čaj za čišćenje jetre

Potrebno je: 

  • 20 g maslačka
  • 10 g smilja
  • 20 g mente
  • 10 g kantariona
  • 20 g nevena
  • 20 g koprive

U 4 dl vrele vode sipati 2 supene kašike bilja, ostaviti pod poklopcem pola sata, a onda procijediti. Pijte tri puta po jednu šolju na 10 minuta prije obroka. Ovaj čaj je odličan za čišćenje jetre, piše Večernji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak