Objašnjenje stručnjaka: Da li je neka hrana bolja kada je zamrznuta?
Iako mnogi vjeruju da svježa hrana uvijek ima veću nutritivnu vrijednost i manje aditiva, stručnjaci tvrde suprotno.
Kako navode kuhari i nutricionisti različitih profila, brzo zamrzavanje može "zaključati" nutrijente koji se često izgube tokom transporta i skladištenja svježih namirnica. Uz to, zamrznuti proizvodi najčešće se beru u sezoni, dok se veliki dio svježeg voća i povrća uzgaja izvan optimalnog perioda, što utiče na kvalitet. Praktična prednost je i duži rok trajanja, zbog čega se smanjuje bacanje hrane.
Među namirnicama koje su stručnjaci najčešće isticali nalaze se bobičasto voće, špinat, lisnato povrće, karfiol, brokula, bijeli luk, mahune i morski plodovi. To potvrđuju i naučne studije koje pokazuju da zamrznute namirnice često imaju jednaku, pa čak i višu koncentraciju vitamina u odnosu na svježe. Iako se beta-karoten u nekim slučajevima značajno smanjuje, većina vitamina ostaje očuvana.
Stop brzoj vožnji: Sarajevska policija dobila napredne radare, mjere brzinu do 320 km/h
Dijetetičari ističu da se voće i povrće zamrzava nekoliko sati nakon berbe, čime se čuva nutritivna vrijednost, dok svježe namirnice prolaze kroz duge lance dostave i brže gube vitamine. Nutricionistkinje poput McKenzie Jones i dr. Meene Malhotre naglašavaju da bobičasto voće, špinat, grašak i karfiol često sadrže više vitamina C i drugih nutrijenata u zamrznutom nego u svježem obliku. Također, zamrznuti proizvodi su povoljniji i praktičniji za korištenje, naročito kod pripreme napitaka i brzih obroka.
Prednosti zamrzavanja nisu ograničene samo na povrće. Nutricionisti upozoravaju da je riba koja se prodaje kao svježa najčešće već bila zamrznuta prilikom ulova. Zamrzavanje neposredno nakon hvatanja čuva omega-3 masne kiseline, vitamine i svježinu, dok riba koja putuje na ledu danima gubi kvalitet. Zbog toga stručnjaci preporučuju kupovinu zamrznute ribe, posebno onima koji ne žive blizu mora.
Ipak, nisu sve namirnice bolje u zamrznutom obliku. Stručnjaci savjetuju da se paradajz, krastavci i avokado kupuju svježi jer nakon odmrzavanja gube teksturu. No, većina ostalih namirnica zadržava odličan kvalitet i nutritivnu vrijednost. Prema nutricionističkim preporukama, među najboljim zamrznutim namirnicama izdvajaju se bobičasto voće, lisnato povrće, riba i morski plodovi, mješavine za prženje ili supe te zamrznjeni začini koji olakšavaju pripremu zdravih obroka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.