Nutricionistkinja otkriva: Šta se dešava s vašim tijelom ako med konzumirate svaki dan

0
Radiosarajevo.ba
Nutricionistkinja otkriva: Šta se dešava s vašim tijelom ako med konzumirate svaki dan

Med je čest sastojak u domaćinstvima, omiljen za zaslađivanje čaja, jogurta ili doručka.

Iako ga mnogi smatraju zdravijom alternativom šećeru, stručnjaci kažu da njegova svakodnevna konzumacija donosi brojne koristi tijelu, pod uslovom da se ne pretjera.

Bolja probava

Med je bogat prebioticima, supstancama koje hrane "dobre" bakterije u crijevima. Jacqueline A. Vernarelli, nutricionistkinja i epidemiologinja, objašnjava da redovno unošenje meda može poboljšati probavu i apsorpciju hranljivih materija, a istovremeno pomoći u suzbijanju rasta štetnih bakterija.

Nesreća u Banjoj Luci: Velikom brzinom se zabio u ogradu mosta, automobil smrskan

Smanjuje oksidativni stres

Med sadrži flavonoide i fenole, molekule s antioksidativnim svojstvima koje pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Posebno je koristan za mozak, fenoli u medu mogu zaštititi moždane ćelije i potencijalno spriječiti gubitak pamćenja.

Prirodni izvor energije

Zbog prirodnog šećera i niskog glikemijskog indeksa, med može pružiti energiju bez naglog pada nivoa šećera u krvi koji je karakterističan za rafinisani šećer. Studije čak sugerišu da med može pomoći u regulaciji šećera u krvi, mada osobe s dijabetesom trebaju konsultirati doktora prije veće konzumacije.

Olakšava kašalj

Med može smiriti kašalj jer oblaže grlo i smanjuje iritaciju. Stručnjaci kažu da može biti efikasniji od nekih lijekova koji se izdaju bez recepta. Čaj s medom ili kašičica meda prije spavanja može doprinijeti mirnijem snu, piše health.

Smanjuje rizik od infekcija

Posebno sirovi med ili med Macuna ima antibakterijska, antimikrobna i protuupalna svojstva, što pomaže tijelu da se bori protiv infekcija i smanjuje rizik od prehlade i gripe.

Med opravdano nosi status superhrane. Njegova svakodnevna konzumacija može podržati probavu, povećati energiju, ojačati imunitet i čak ublažiti simptome prehlade. Ipak, i med je šećer, osobe s dijabetesom ili rizikom od njega trebaju ga koristiti umjereno i uz konsultaciju sa doktorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak