Novi prijedlog za iftar: Iznenadite svoja čula ukusnim rižotom sa lignjama
Hrskave pržene lignje mnogi će se složiti da su ponekad ukusnije, a i zdravije lignje pripremljene na žaru, s tjesteninom ili u rižotu su takošer sjajan izbor.
Lignje su zdrava namirnica koju bi trebao svako da ubaci u svoju ishranu jer ima brojne prednosti za naš organizam.
Ovo je recept za rižoto sa lignjama.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Sastojci
- 400 g lignji
- 1 šoljica riže
- 1 luk
- 2 čehne bijelog luka
- 1 paradajz
- puter
- maslinovo ulje
- so, biber
- peršun
- parmezan
Priprema:
Lignje narežite na kolutove i popržite tri do četiri minute u tavi na malo ulja i soli.
Izvadite lignje i na istom ulju pirjajte luk ne duže od pet minuta, a na kraju ćete dodajte i dvije čehne nasjeckanog bijelog luka.
Zatim dodate jednu punu šoljicu riže i sve zajedno pirjate minutu. Zatim umiješate nasjeckani paradajz, a onda dodajte toplu vodu ili temeljac i vratite pržene lignje. Miješajte dok sva tečnost ne ispari, pa ponovite isti postupak dok riža nije potpuno gotova. Na kraju dodajte so, puter i peršun te još jednom promiješajte.
Rižoto pospite s malo maslinovog ulja, bibera i naribanog parmezana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.