Njegovo veličanstvo - kadaif: Ovo je najbolji recept za slasticu koju svi vole
Kadaif potiče iz Palestine, ali je na područje Bosne i Hercegovine stigao dovoljno davno da ga se smatra domaćim specijalitetom.
Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama a pripadnici muslimanske vjeroispovjesti često spremaju kadaif u toku mjeseca ramazana. Danas je i vrlo popularan u svjetskim okvirima, a sve zbog fenomena zvanog Dubai čokolada, o kojem možete više čitati OVDJE.
Ovaj recept - koji svi traže - veoma je jednostavan, koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.
Nastavak "Gladijatora" je sve što (ni)smo očekivali: Kako su nam Ridley Scott i ekipa zamazali oči
Sastojci:
- 500 g sirovog kadaifa
- 200 g putera
- 100 g oraha u jezgri i grožđica
- 500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
- vanilin šećer
- limun
Priprema:
Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške putera. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.
Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu: 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer. Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.