Njegovo veličanstvo Burek - i kako ga napraviti
Malo koja delicija je u našoj zemlji omiljena kao burek - pita punjena mesom.
I dok u BiH mislimo da burek ne može biti punjen ničim drugim osim mesom, a da su sve varijacije ovog jela punjene sirom, krompirom ili špinatom samo "pite", u drugim dijelovima Balkana svaku slanu pitu zovu burekom. U skladu s izrekom "Sve su pite pitice, samo je burek pitac".
Korijen riječi potiče iz Turske: börek je naziv jela od vučenog tijesta koje je punjeno različitim dodacima.
Oko ekskluzivnosti naziva burek možda i vladaju stalne diskusije, ali neosporno je da ga mnogi vole jesti.
Mnogi misle da je najbolji burek onaj koji pravi njihova mama, tetka, nana ili komšinica. Drugi preferiraju buregdžinicu.
A ako želite i sami da se okušate u spravljanju ove bogovske hrane, pogledajte video, nabavite brašno, ulje i meso, te zasučite rukave.
Prijatno:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.