Nikada ne pravite jela sa paradajzom u ovim šerpama: Evo zašto

0
Radiosarajevo.ba
Nikada ne pravite jela sa paradajzom u ovim šerpama: Evo zašto

Kako nam se primiče ljeto, hvata nas želja za jelima koje vezujemo uz to doba godine.

Još malo pa ćemo moći uživati u domaćim pomama, barem onim prvim, pomalo vodenastim, a mnogi ne mogu dočekati sezonu sočnih šljivarica i drugih sorti prikladnih za šalšu pa se tješe onima iz konzerve.

Idući put kad vas uhvati želja za domaćom šalšom, bilo da je pripremate sa svježim ili konzerviranim paradajzima, jednu stvar biste trebali imati na umu. Vrstu posuđa koje koristite za kuhanje.

Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari

Potrudite se skuhati je u odgovarajućoj vrsti šerpe. A to nije svaka.

Koliko god svi voljeli posuđe od nehrđajućeg čelika, jer je u njemu lakše kuhati, hrana se ne lijepi za dno kao u emajliranom, a ipak uspijeva uhvatiti koricu, ovo nije prava vrsta posuđa za kuhanje šalše.

Visoko kisela hrana, poput rajčice, može s vremenom reagirati s nehrđajućim čelikom i uzrokovati promjenu boje. Također je moguće da nehrđajući čelik, ako je posuđe malo starije, u hranu izluči nikal i krom, što jelima daje neugodnu metalnu primjesu, a kod osjetljivijih osoba može izazvati reakcije.

Za šalše i druge umake na bazi paradajza bolje je koristiti nereaktivno posuđe, poput emajliranih šerpi, tava od lijevanog željeza ili posuđa prevučenog neprijanjajućim slojem, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak