Nije još kasno za jagode: Nema još puno vremena, pripazite na ove stvari

0
Radiosarajevo.ba
Nije još kasno za jagode: Nema još puno vremena, pripazite na ove stvari

Jagode je moguće saditi u proljeće, ljeto i jesen. Termin je najviše ovisan o vrsti sadnice koju želite, a to je najbolje saznati od prodavača ili stručnjaka. Primjerice, Agroklub za uzgoj u kućnom vrtu preporučuje mjesečarke koje cvatu i donose plodove od maja do oktobra.

U svakom slučaju, odlučite li se na sadnju jagoda krajem sezone, dakle u jesen, nemojte predugo čekati. Biljkama treba vremena da se ukorijene prije nego što nastupi mraz. Toga je presadnice najbolje saditi u septembru i oktobru, odnosno do prvog mraza.

Međutim, u praksi je bolje ne odgađati ovaj zadatak predugo i završiti ga najkasnije do kraja listopada, što znači da vam ne preostaje puno vremena. Sade li se jagode tek u novembru, one neće imati dovoljno vremena da razviju korijenski sistem prije dolaska zime.

Ljubav u srcu Mostara: Pogledajte snimak romatične prosidbe ispod Starog mosta

Također neće imati vremena proizvesti mnogo cvjetnih pupova, što znači da će prvi usjevi biti nezadovoljavajući.

U oktobru, posebice ako prevladava toplo vrijeme, zemlja se još nije ohladila nakon ljeta, a ujedno je i vlažna, što pogoduje dobrom prihvaćanju sadnica.

Međutim, ne smijemo zaboraviti da jagode posađene u jesen moraju biti postavljene na sunčano mjesto, u rahlu i plodnu zemlju bez korova i po mogućnosti s dodatkom komposta.

Između jedne biljke i druge treba ostaviti najmanje 40 centimetara razmaka, a između redova 70 centimetara. U ovo doba godine potrebno je malčirati jagode, primjerice slamom, kako bi se zaštitile od hladnoće. To se radi nakon zalijevanja, savjetuje Deccoria.pl. U rasadniku svakako pitajte za sorte koje su otpornije na mraz i bolesti, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak