Nezaobilazni namaz balkanske kuhinje: Znate li kako je nastao ajvar?
Ajvar je više od običnog namaza. Njegova bogata crvena boja i specifičan ukus čine ga nezaobilaznim na trpezama širom regiona. Ali kako je ajvar zapravo nastao i zašto je postao omiljen skoro svuda na Balkanu?
Historija ajvara počinje sa paprikom, koja je stigla u Europu iz Amerike u 16. vijeku, zajedno sa paradajzom, kukuruzom i drugim povrćem koje je oblikovalo europsku kuhinju.
Na Balkanu, paprike su se vrlo brzo prilagodile lokalnoj klimi i postale omiljeno povrće.
Vrhovni sud FBiH zabranio direktoru Aerodroma Sarajevo Saninu Rameziću obavljanje dužnosti
Ljudi su ubrzo otkrili da pečene paprike, mljevene i pomješane sa uljem, soli i bijelim lukom, mogu da postanu ukusna zimnica koja dugo traje.
Riječ "ajvar" potiče od turske riječi havyar, što znači "kavijar" ili "slani ikra".
Pripremate zimnicu? Domaćica podijelila genijalan trik za brzo guljenje paprika
Tokom Osmanskog perioda, recepti za različite vrste namaza širili su se kroz gradove i sela Balkana, prilagođavajući se lokalnim ukusima i dostupnim sastojcima.
Prvobitni ajvar bio je rustičan i jednostavan: paprika se pekla nad otvorenom vatrom, mljela se ručno i miješala sa malo ulja i soli.
Kasnije su dodavani patlidžan, bijeli luk, i povremeno ljuta paprika, čime je nastajao bogat, aromatičan namaz.
Tradicionalna priprema ajvara u domaćinstvima bila je prava porodična ritualna aktivnost.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.