Nešto kao sarma, a nije: Još je bolji i jednostavniji recept, jer ne morate da je motate

0
Radiosarajevo.ba
Nešto kao sarma, a nije: Još je bolji i jednostavniji recept, jer ne morate da je motate

Ako volite sarmu, ali nemate vremena za klasičnu pripremu ili jednostavno želite nešto novo, lažna sarma je idealan izbor za vas.

Lažna sarma zadržava sve bogate ukuse tradicionalne sarme, ali je znatno jednostavnije i brže za pripremu.

U ovom receptu, svi sastojci koji čine sarmu tako ukusnom – mljeveno meso, riža i kiseli kupus – kombinuju se na drugačiji način, stvarajući praktičnu i ukusnu alternativu.

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Lažna sarma je savršena za porodične obroke tokom radne sedmice, kada želite nešto domaće i zasitno, a uz minimalan trud i vrijeme provedeno u kuhinji.

Najbolji recept za lažnu sarmu

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 120 g riže 
  • 1 l goveđeg ili drugog mesnog temeljca
  • 1 luk
  • 4 čena bijelog luka
  • 300 ml sosa od paradajza*
  • 2 kašičice koncentrata od paradajza*
  • 2 kašičice sušene dimljene crvene paprike*
  • 1-2 lovorova lista
  • vezica svježeg peršuna
  • ulje
  • so i biber

* količinu ovih namirnica prilagodite kako vi i vaši ukućani najviše volite

Priprema:

Glavicu kupusa očistite i nasjeckajte po želji (najbolje na četvrtine, pa na trake).

Luk i peršunov list sitno nasjeckajte, a bijeli luk protisnite.

U lonac, na zagrijano ulje stavite luk da se dinsta dok ne uvene i postane staklen. Dodajte mu mljeveno meso, začinite ga i tako dinstajte dok meso ne promijeni boju.

U dinstano meso sad dodajte bijeli luk pazeći da ne izgori, treba tek da pusti aromu. U lonac zatim stavite nasjeckani kiseli kupus, koncentrat i sos od paradajza, papriku, lovor, peršun i zalijte temeljcem.

Pustite da provri, pa dodajte pirinač i smanjite vatru i kuhajte još 10-ak minuta. Probajte da li je riža kuhana, pa po želji još dokuhajte i dodatno začinite sa solju i biberom. Na kraju, izvadite lovorov list, pa servirajte uz kuhani ili pire ili jednostavno uz domaći hljeb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak