Neodoljive prhke kiflice bez maslaca: Jednostavan recept za savršen desert
Donosimo prijedlog za današnji desert.
U pitanju su slatke prhke kiflice bez maslaca.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 300 ml ulja
- 150 ml vruće vode
- 1 vrećica praška za pecivo
- 150 g šećera u prahu za uvaljati pečene
Priprema:
Zamijesite tijesto
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
U posudi pomiješajte sve sastojke i pola količine brašna, pa kako mijesite, tako dodajate ostatak.
Možda će vam zatrebati i nešto više od količine navedene u sastojcima, sve ovisi koje brašno koristite. Dodajte malo po malo, da dobijete tijesto koje ćete moći razvaljati.
Oblikujte
Sada možete upaliti pećnicu na 200 stepeni, neka se grije dok oblikujete kiflice.
Tijesto podijelite na 4 loptice pa na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na par mm debeljine. Ako se “lista”, samo ga spljoštite.
Režite svaku razvaljanu lopticu, to jest krug, na 6 ili 8 dijelova. Stavite na svaki trokut malo pekmeza ili marmelade po želji, pa motajte kiflice.
Ispecite
Stavljajte ih na lim za pečenje obložen masnim papirom, pecite 20-ak minuta. Pečene uvaljajte u šećer u prahu.
Super su drugi dan, postaju još prhkije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.