Neodoljive cimet rolnice: Savršene za doručak, užinu ili brzi desert
Rolnice sa cimetom su postale pravi klasik zbog svoje jednostavne pripreme i intenzivnog okusa, koji ih čini jednim od najomiljenijih slatkih zalogajčića.
Ove cimet rolnice savršene su za doručak uz šolju toplog mlijeka ili kafe, a mogu poslužiti i kao ukusna užina ili brzi desert za neplanirane goste.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- pola kesice praška za pecivo
- 60 g šećera
- 30 g maslaca
- 1/4 kašičice soli
- 120 ml mlijeka
Za fil:
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- 20 g cimeta
Za preliv:
- 60 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 5 kašika mlijeka
Priprema:
Uključite rernu da se grije, na 200 stepeni. U činiju sipajte mlako mlijeko i vodu, pa dodajte kvasac, malo šećera i ostavite da kvasac krene da narasta. Zatim dodajte šećer, so, maslac, jaja i izmiješajte. Potom dodajte brašno i umijesite lijepo mekano tijesto.
Sljedeći korak je da pripremite fil tako što ćete da otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte mu zatim šećer i cimet kako biste napravili preliv za cimet rolnice. Preliv za cimet rolnice premažite preko razvijenog tijesta. Urolajte tijesto.
Rolat isijecite na komade debljine oko 2 cm. Tepsiju za pečenje obložite pek papirom i redajte rolnice. Ostavite 15 minuta da malo narastu na toplom mjestu, a onda pecite oko 15 min na 200 stepeni. Zatim pravite preliv tako što otopite maslac i pomiješate sa prah šećerom i mlijekom. Nakon pečenja izvadite da se malo ohlade, pa kašikom sipajte preliv na svaku od njih.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.