Neki parovi za ovo ne žele ni čuti, a drugima je pomoglo: 'On sad dođe, ušuška me i poljubi'

2
Radiosarajevo.ba
Neki parovi za ovo ne žele ni čuti, a drugima je pomoglo: 'On sad dođe, ušuška me i poljubi'

Parovi prije braka ili zajedničkog života otvore mnoga važna pitanja - djecu, religiju, kućne ljubimce, nedjeljne ručkove s porodicama, kućanske poslove, itd. Na tom bi se popisu trebalo naći i pitanje spavanja, odnosno spavanja u različitim krevetima.

Liječnici koji se bave medicinom spavanja ističu da nekvalitetan san može narušiti i najbolje veze. Pulmologinja i glasnogovornica Američke akademije za medicinu spavanja (AAMS), Seema Khosla, rekla je Associated Pressu da studije pokazuju da osobe koje imaju problema sa spavanjem češće upadaju u konflikte sa svojim partnerima.

San partnerima koji dijele krevet mogu pokvariti hrkanje, temperaturne varijacije, kradljivci pokrivača, nemirni spavači, smjenski rad i bolesti. AAMS kaže da više od jedne trećine Amerikanca reklo da povremeno ili stalno ne spava u istom krevetu sa svojim partnerom. Češće se to muškarci, a takve ustupke najviše rade milenijci.

Parlament BiH odlučio da razmatra Prijedlog zakona o budžetu: Srđan Amidžić objasnio zašto je hitno

Pulmologinja Khosla kaže da odrasle osobe trebaju sedam-osam sati sna te da je kvalitetan san važan za zdrave veze. Međutim, ona kaže da parovi o tome ne razgovaraju dovoljno. Pulmologinja kaže da partneri na spavanje u različitim krevetima ne trebaju gledati kao na izbjegavanje intimnost već da trebaju prepoznati da mogu biti intimni, ali spavati odvojeno. Najvažnije, oba partnera to moraju razumjeti i na to pristati.

Khosla je rekla da joj se pacijenti najviše žale na partnera koji hrče ili na partnerovu budilicu. Pulmologinja kaže da njezini pacijenti isprve odbiju prijedlog spavanja u različitim krevetima, ali da im ta ideja ubrzo postane primamljiva. Ne znaju, međutim, kako o tome razgovarati s partnerom.

Ovi znakovi ukazuju da je vaša veza na staklenim nogama: Prepoznajte ovo na vrijeme

Phyllis Zee, direktorica Klinike za medicinu spavanja u bolnici Northwestern Memorial u američkom gradu Chicagu, rekla je Associated Pressu da se često susreće s parovima koji ne dijele krevet. Zee kaže da ljudi u srednjim godinama ne spavaju onako čvrsto kao što su to radili prije te da se u tim godinama češće obolijeva od nesanice ili apneje u spavanju.

Zee je rekla da upravo zato o spavanju u različitim krevetima najčešće govori parovima koji su dugo zajedno. "Bilo bi odlično kada bi parovi prije braka razgovarali o spavačkoj kompatibilnosti", rekla je Zee.

Michael Solender, 66-godišnjak koji boluje od apneje u spavanju, u braku je 42 godine, međutim sa svojom je ženom u istom krevetu spavao samo prvih 10. Bračni je krevet morao napustiti zbog dijagnoze i specijalnog uređaja koji mu pomaže s apnejom. Solender je Associated Pressu rekao da je njihova veza svejedno jaka te da im je bolje otkad ne dijele krevet. "Nema tu sramote, nema stigme", rekao je Solender.

Tracey Daniels rekla je Associated Pressu da ona i njen suprug u različitim krevetima spavaju već četiri godine. Ona je zajednički krevet napustila jer on hrče i zato što ona ne može utonuti u duboki san. Njih dvoje o spavanju u različitim krevetima isprve nisu razgovarali. Ona se samo pokupila i otišla u sobu za goste. O tome su razgovarali nakon što joj je dijagnosticiran rak dojke te nakon što je operirana. "On sad dođe, ušuška me i poljubi me", rekla je Daniels. Njihova tri psa po noći biraju gdje će koji spavati.

Phyllis Zee kaže da postoje rješenja za parove koji ne žele spavati u različitim krevetima. Njima mogu pomoći strojevi koji šume, jastuci i pokrivači koji se mogu ohladiti ili ugrijati te kreveti koji temperaturu jednog dijela madraca mogu prilagoditi osobi koja na njemu spava. Parovi koji odluče da će dijeliti krevet prvo nabave dva pokrivača. Konačno, postoje podaci koji kažu da parovi koji spavaju u istom krevetu uživaju veći osjećaj sigurnosti i manje pate od stresa, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak