Nekad nezaobilazan, danas rijetkost: Recept za kolač iz Jugoslavije koji svi pamte
Postoje kolači koji nisu samo desert, nego uspomena. Jedan od takvih klasika, koji je nekada bio gotovo obavezan na stolovima širom bivše Jugoslavije, jesu "srneća leđa".
Ovaj kolač su pravile mame i bake, za praznike i nedjeljna okupljanja, a danas ga se sjećaju uglavnom oni koji znaju kakav je miris imala kuhinja dok se čokolada topila na šporetu. Neobično ime skriva izuzetno jednostavan, a bogat kolač koji spaja orahe, kakao i čokoladnu glazuru s diskretnom aromom ruma.
Najljepši dio? Priprema je brza i jednostavna, bez komplikovanih koraka, a rezultat uvijek izgleda kao da je stigao iz nekih toplijih, sporijih vremena. Ako tražite kolač koji miriše na tradiciju, a ne traži sate u kuhinji, srneća leđa su pravi izbor.
USKOK pokrenuo istragu: Državljanin BiH uhapšen zbog kokaina vrijednog više miliona
Sastojci
- 4 jaja
- 140 g putera
- 140 g šećera u prahu
- 70 g glatkog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 kašike kakaa
- 100 g mljevenih oraha
- rum po želji
Za završni sloj:
- džem po želji
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatke pavlake
Priprema
Jaja umutite sa šećerom u prahu, pa smjesu lagano zagrijavajte uz miješanje. Dodajte čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi, zatim sklonite s vatre da se ohladi. U drugoj posudi umutite puter dok ne smekša, pa ga sjedinite s ohlađenom smjesom. Dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao, mljevene orahe i rum, pa sve dobro izmiješajte. Smjesu izlijte u uski, podmazani kalup.
Pecite u rerni prethodno ugrijanoj na 180 stepeni 20-ak minuta (dok čačkalica koju zabodete u sredinu ne ostane suha). Pečeni kolač kratko ohladite, izvadite iz kalupa i premažite tankim slojem džema. Ako želite još sočniji kolač, biskvit prije mazanja džemom lagano poprskajte s kašikom-dvije toplog mlijeka ili ruma razblaženog vodom. Slatku pavlaku zagrijte do tačke vrenja (ali da ne proključa), dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu glazuru. Prelijte kolač i ostavite ga u frižideru da se stegne.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.