Neodoljivi praznični kolačići: Recept za čokoladne raspucance koji uvijek uspijeva

1
Radiosarajevo.ba
Neodoljivi praznični kolačići: Recept za čokoladne raspucance koji uvijek uspijeva
Foto: Printscreen / Čokoladni raspucanci

Praznici jednostavno ne mogu proći bez raspucanaca! Ovi mali, dekorativni kolačići ne samo da izgledaju impresivno, već su i nevjerovatno jednostavni za pripremu.

Idealni su za one trenutke kada želite oduševiti svoje najmilije nečim slatkim, a nemate puno vremena. S ovim receptom, uspjet ćete svaki put, čak i ako kolačiće pripremate u zadnji tren.

Raspucanci su poznati po svojoj mekoj unutrašnjosti i hrskavoj, gotovo karameliziranoj korici. Zbog bogatog okusa čokolade i jednostavnosti pripreme, brzo će postati vaš blagdanski klasik.

Sezona gripe u Kantonu Sarajevo: 'Stručnjaci kažu - simptomi su kao da vas je pregazio voz'

Sezona gripe u Kantonu Sarajevo: 'Stručnjaci kažu - simptomi su kao da vas je pregazio voz'

Sastojci:

50 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
200 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
Prstohvat soli
2 jaja
100 g smeđeg (ili bijelog) šećera
1 vanilin šećer
Šećer u prahu (za uvaljati)

Priprema:

Otopite čokoladu i maslac: U maloj posudi na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu. Kad se sve potpuno otopi, maknite s vatre i ostavite da se lagano prohladi.

Pomiješajte suhe sastojke: U posebnoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dobro promiješajte kako bi svi sastojci ravnomjerno rasporedili.

Izmiksajte mokre sastojke: Mikserom izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim, polako umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem.

Ujedinite smjesu: Dodajte pomiješane suhe sastojke u mokre, te sve dobro sjedinite u glatku smjesu.

Hlađenje smjese: Smjesu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na najmanje 2 sata. Ovaj korak je ključan kako bi se smjesa stisnula i omogućila lakše oblikovanje kuglica.

Oblikovanje kuglica: Nakon što je smjesa dovoljno čvrsta, oblikujte kuglice veličine oko 20 g. Trebali biste dobiti oko 30 kuglica.

Uvaljanje u šećer: Svaku kuglicu dobro uvaljajte u šećer u prahu. Ovo je ključ za onu karakterističnu, hrskavu koricu koju raspucanci imaju.

Pečenje: Posložite kuglice na tepsiju obloženu papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između svake. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C tačno 12 minuta.

Savjet: Nemojte ih prepeći! Čim se počnu raspucavati i dobivati lijepu koricu, možete ih izvaditi. Unutra će ostati mekani i sočni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije