Neizostavni dio iftarske sofre: Donosimo vam recept za najbolju topu
Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje, koje je danas posebno popularno u Bosni i Hercegovini i Turskoj.
Iako je neki jedu i tokom cijele godine, prava "pomama" za njom nastaje tokom mjeseca ramazana, kada postaje nezaobilazan dio svake iftarske sofre.
Priprema tope je izuzetno jednostavna i brza. Za svega nekoliko minuta, mliječni sastojci se topte na laganoj vatri dok se ne sjedine u glatku, kremastu smjesu. Ključ za savršen ukus leži u izboru i kvaliteti sireva koji se koriste, jer oni direktno utiču na bogatstvo okusa ovog jela.
Hasija Borić pozvala njemačku historičarku u Sarajevo: "Dođite na božićno-bajramske kolače"
Neki topu prave sa jajima, dok drugi više vole samo kombinaciju sireva. U oba slučaja, teško ćete joj odoliti. Topa će biti bolja ako se više što više vrsti sira ubaci u nju.
Sastojci
- 2 kašike mladog sira
- 1 kašika kajmaka
- 1 kašika milerama
- 1 kašika maslaca
- vrhnje za kuhanje
- aribanoi dimljeni sir (po želji)
- sol
- jaja (po želji)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.