Nedjeljni ručak: Pastrmka pečena u rerni
Jedna je od rijetkih namirnica koja je zdravija ako je masnija, jer zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba.
Pastrmka pečena u rerni naš je prijedlog za nedjeljni ručak.
Potrebno je:
2 pastrmke (svaka otprilike po 250-300 g),
2 kašike putera,
2 kašike ulja,
1 limun,
so i biber po ukusu.
Ribu očistite, posolite i pobiberite.
Papir za pečenje stavite u tepsiju i nauljite ga, sasvim malo.
Na papir stavite posoljenu ribu i prelijte je otopljenim puterom. Okolo poslažite kriške limuna.
Pečeni limun je odličan. Nije pretjerano kiseo, čak malo i sladi, u svakom slučaju treba ga probati, pogotovo ovako uz pečenu pastrmku.
Pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni, 15-20 minuta najduže, što zavisi od veličine pastrmke.
U svakom slučaju treba da je pečete kratko, ali na visokoj temperaturi kako bi se spolja napravila korica, ali da se ne presuši iznutra.
Poslužite odmah.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.