Ne možete ukloniti mrlje sa tepiha? Ova namirnica bi vam mogla pomoći, vjerovatno je imate u kuhinji

0
Radiosarajevo.ba
Ne možete ukloniti mrlje sa tepiha? Ova namirnica bi vam mogla pomoći, vjerovatno je imate u kuhinji

Nekoliko uobičajenih sastojaka koje svi imamo u kuhinji može se koristiti za čišćenje podova te može ukloniti mrlje s tepiha lakše nego što biste očekivali. Od sredstava koja mogu pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i učiniti vaš tepih ponovno novim, kukuruzni škrob jedna je od najkorisnijih opcija.

Kukuruzni škrob je uglavnom poznat kao sastojak za kuhanje. Međutim, može se koristiti i kod čišćenja mrlja od raznih tečnosti. Ako ga pospete po mrlji, možete je ukloniti bez napora u samo nekoliko minuta. Kukuruzni škrob posebno dobro uklanjanja mrlje od ulja i masti.

Kako biste očistili mrlju s tepiha, pospite je velikom količinom kukuruznog škroba i ostavite ga da djeluje od 10 do 20 minuta. Najbolje je koristiti ovu metodu što je prije moguće nakon prolijevanja tečnosti.

U toku policijska potraga u Sarajevu: Biciklista udario 84-godišnjaka u centru grada i pobjegao

Kako biste uklonili prah s tepiha, usisajte ga te ponovite postupak ako se mrlja u potpunosti nije uklonila. Možete, također, napraviti pastu od kukuruznog škroba i destiliranog bijelog octa koja može biti još učinkovitija.

Kiselost octa čini ga sjajnim za čišćenje te dobro otapa prljavštinu i masnoću. Ocat može biti višenamjenski alat za čišćenje koji može pomoći u uklanjanju kamenca iz aparata za kafu, čišćenju drvenih podova, uklanjanju mrlja od vode na tuševima i obavljanju mnogih drugih zadataka.

Trik iskusnih domaćica: Zamotala je komad krede u gazu i stavila u ladicu i ovo su rezultati

Da biste napravili pastu, pomiješajte dva dijela bijelog octa s tri dijela kukuruznog škroba. Zatim je utrljajte u mrlju na tepihu. Smjesa bi se trebala stvrdnuti i upiti preostalu tečnost. Nakon toga pastu treba ostrugati tupim nožem i malo usisati.

Kukuruzni škrob još se može koristiti za čišćenje vrata i prozora, poliranje srebrenog suđa i obogaćivanje tla u vrtu. Kada je riječ o privatnoj njezi, može se koristiti za ublažavanje iritacije kože izazvane opeklinama od sunca i ubodima insekata. Također, kukuruzni škrob se može koristiti i kao dezodorans ili suhi šampon.

Kukuruzni škrob napravljen je od škrobne komponente zrna kukuruza, poznate kao endosperm, a njegova svojstva čine ga izvrsnim sredstvom za čišćenje. Njegova abrazivnost idealna je za uklanjanje prljavštine sa stakla i drugih tvrdih površina. Kukuruzni škrob je, također, upijajući, tako da odlično upija vlagu tokom čišćenja. On čak može ukloniti i neugodne mirise, javlja House Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak