Ne morate u prodavnicu: Napravite ukusni domaći hljeb sa samo nekoliko sastojaka
Umjesto da kupujete hljeb u pekari, uvijek je bolje da napravite domaći koji će biti ukusniji nego kupovni.
Postoje razni načini kako bi napravili hljeb, ali ovaj koji vam nudimo će vas sigurno oduševiti i pravit ćete ga veoma često.
Sa samo nekoliko sastojaka vaš hljeb će biti brzo gotov.
Nesreća na autoputu A1: Grtalica 'pokupila' automobil
Potrebno je:
- 300 ml vode
- 30 ml kvasca
- 600 g brašna
- malo ulja
Priprema:
U zdjelicu izmrvite kvasac, dodajte malo mlake vode i jednu kašičicu šećera. Dodajte i malo brašna i izmiješajte. Ostavite da se kvasac aktivira.
Dodajte ostatak vode i brašna, zatim malo soli i zamijesite glatko tijesto. Ono je malo tvrđe i tako treba. Pokrijte da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Još malo ga obradite i neka odstoji još 10 minuta, U korpu stavite krpu, najbolje ako ima kockice krpa, staviti malo brašno na nju, pa stavite tijesto na krpu i pritisnite rukama. Pokrite folijom i krpom.
Poslije 10 minuta, zasijecite dublje hljeb nožem i ostavite jos 10 minuta. Rernu ugrijte na 220 stepeni i pecite hljeb 50 minuta, prenosi Srpskainfo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.