Ne bacajte ovaj dio jabuke: Sadrži najviše vitamina i vlakana

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte ovaj dio jabuke: Sadrži najviše vitamina i vlakana

Jabuka je jedna od omiljenih poslastica mnogih, a naučno je dokazano da njena kora sadrži najviše vitamina.

Zbog toga se preporučuje da jabuku nikako ne gulite, već da je jedete zajedno sa korom. Postoji nekoliko opravdanih razloga za to.

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala "dobrim izvorom vlakana".

Vjerovatni kandidat SPD-a za kancelara na izborima u Njemačkoj: 'Uvjeren sam da on može uspjeti'

Puna je vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 jedinica vitamina A. Bez kore ostaje sa samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 jedinicom vitamina A.

Ublažava probleme s disanjem

Jabuka vam pomaže da ublažite probleme sa disanje, ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke.

Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka sedmično imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Prestanite raditi ovo dok je još vrijeme: Zašto ne treba kafu čuvati u frižideru?

Kvercetin utiče i na pamćenje

Studija koja je sprovedena prije skoro dvije decenije, pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak