Naučno istraživanje: Konzumiranjem ove tri vrste hrane smanjujete rizik od demencije

1
Radiosarajevo.ba
Naučno istraživanje: Konzumiranjem ove tri vrste hrane smanjujete rizik od demencije

Nova studija je pokazala da konzumiranje hrane bogate flavonoidima može smanjiti rizik od razvoja demencije.

Istraživanje, koje su vodili naučnici sa Univerziteta Queen's u Belfastu, sugerira da bi povećanje unosa ovih namirnica bogatih flavonoidima moglo biti jednostavan način za prevenciju ove bolesti.

Demencija je sve veća briga, sa oko milion ljudi koji trenutno žive s njom u Velikoj Britaniji, a očekuje se da će taj broj dosegnuti 1,4 miliona do 2040. godine.

Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90

Iako faktori poput starosti i genetike igraju veliku ulogu u razvoju demencije, istraživači su otkrili da životne navike, poput ishrane, također mogu značajno uticati.

Flavonoidi, koji se uglavnom nalaze u biljnim namirnicama, imaju više zdravstvenih koristi. Pomažu u borbi protiv upala, smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i poboljšavaju funkciju mozga.

Studija pokazuje da povećanje konzumacije hrane bogate flavonoidima može također smanjiti rizik od demencije.

U ovom istraživanju, koje je vodila profesorica Aedín Cassidy, tim je analizirao ishranu više od 120.000 odraslih osoba u dobi od 40 do 70 godina iz UK Biobank.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su jeli šest dodatnih porcija hrane bogate flavonoidima dnevno—posebno bobičastog voća, čaja i crnog vina—imali 28% manji rizik od razvoja demencije.

Efekat je bio još jači kod osoba koje su imale veći genetski rizik za ovu bolest ili simptome depresije.

Doktorica Amy Jennings, jedna od autorica studije, istakla je važnost ovih nalaza, rekavši: "Ovo je jednostavan, ali moćan način za smanjenje rizika od demencije, posebno za osobe koje su u većem riziku.

Budući da ne postoji lijek za demenciju, fokusiranje na prevenciju je ključno za poboljšanje kvaliteta života ljudi i smanjenje troškova zdravstvene zaštite.

Ova studija šalje jasnu poruku: dodavanje više hrane bogate flavonoidima u vašu ishranu može biti ključni korak u zaštiti zdravlja vašeg mozga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak