Naučnici dokazali koliko je crveno meso opasno za zdravlje
Studija je pokazala da su ispitanici grupe koja je konzumirala najveće količine crvenog mesa imali 23 posto veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na ispitanike koji nisu jeli mnogo mesa, piše Daily Mail.
Rezultati su također pokazali da često konzumiranje živinskog mesa povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 15 posto.
Glavni krivac za to je prostetička grupa hem bogata željezom, kao i druge hemikalije koje mogu dovesti do povećanja osjetljivosti organizma na stanje inzulinske otpornosti.
S druge strane, konzumiranje ribe i morskih plodova ne utječe na povećanje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.
U istraživanju Medicinskog fakulteta Duke–NUS iz Singapura, koje je trajalo od 1993. do 2010. godine i pratilo navike u ishrani ispitanika, učestvovalo je 63.257 osoba starosti između 45 i 74 godine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.