Naučnici otkrili: Ovo poboljšava rad mozga kod starijih od 60 godina za samo 12 sedmica

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili: Ovo poboljšava rad mozga kod starijih od 60 godina za samo 12 sedmica

Uzimanje dnevnog dodatka vlaknima može poboljšati funkciju mozga kod osoba starijih od 60 godina za samo 12 sedmica, pokazalo je istraživanje.

Te bi tablete mogle poboljšati performanse u testovima pamćenja povezanim s ranim znakovima Alzheimerove bolesti, tvrde istraživači s King‘s Collegea u Londonu. Dr. Mary Ni Lochlainn rekla je da je uzbuđena što se ovakve promjene vide u samo 12 sedmica.

"Ovo daje veliku mogućnost za poboljšanje zdravlja mozga i pamćenja kod populacije koja stari. Otkrivanje tajni povezanosti crijeva i mozga moglo bi ponuditi nove pristupe za zdraviji i duži život", dodala je.

Sve spremno za spektakl: "Bijelo dugme" održalo generalnu probu pred subotnji koncert u Domu mladih

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications, a testirala je dva suplementa biljnih vlakana, inulin i FOS, koji pomažu zdravim bakterijama da rastu u crijevima. Istraživanje je provedeno na 36 pari blizanaca: polovici su dane te tablete, a ostalima placebo.

Oni koji su uzimali tablete bili su bolji u testu učenja, ranom pokazatelju Alzheimerove bolesti, kao i u testovima vremena reakcije i brzine obrade.

Profesorica Claire Steves je rekla da bi te tablete, koje nisu skupe i dostupne su u slobodnoj prodaji, mogle biti korisne širokoj skupini ljudi, prenosi Daily mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak