Namirnice koje pomažu kod smanjenja upala
Kada upala dosegne vrhunac, to za posljedicu može da ima razne bolesti kao što su srčane tegobe, dijabetes i neurodegenerativni poremećaji.
Hrana koju jedemo ima važnu ulogu u zdravlju našeg organizma, pa može da utječe i na smanjenje upala koje se javljaju u organizmu. Ove namirnice mogu biti od velike pomoći ako želite što bezbolnije i brže da smirite upale, ili da na njih djelujete preventivno.
1. Borovnica
Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans. Zbog svog protivupalnog dejstva pomoći će u borbi protiv upala kao što su giht i osteoartritis. Borovnice, također, poboljšavaju koncentraciju i daju energiju.
2. Sirovi kakao
Sirovi kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. On sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom. Bogat je mineralima, pogotovo magnezijem, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.
3. Kokosovo i maslinovo ulje
Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo, djeluje antibakterijski i antivirusno. Liječi kardiovaskularne probleme i snižava holesterol.
4. Cimet i kurkuma
Cejlonski cimet ima ljekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke nivoe antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito ljekovit začin jer ima antiupalna svojstva. Obnavlja crijevnu floru, smanjuje nadutost kao i upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji s medom odlična je kao prirodni antibiotik.
5.Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lješnjaci koji su bogati magnezijem, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koja stvaraju osjećaj sitosti.
6. Peršun
Ima visoke nutritivne vrijednosti i odličan je izvor vitamina C. Liječi upale i dobar je izvor folne kiseline koja je dobra za zdravlje srca. Zbog svog protivupalnog djelovanja, utječe na smanjenje učestalosti gripa i prehlada.
7. Kelj
Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno dejstvo. Jača imunitet zbog vitamina C, koji izvrsno djeluje na sistem krvnih sudova i smanjuje rizik od srčanog udara.
Međutim, budite pažljivi s povrćem. Iako je špinat dobra i zdrava namirnica, ne bi trebalo da ga konzumiraju osobe s bubrežnim oboljenjima. Špinat može da utječe na bubrežni kamenac i stvaranje upala.
8. Plava riba
Srdele, inćuni, skuša i tuna sadrže visoke nivoe omega-3 masnih kiselina, koje su odlični čuvari krvnih sudova. Plava riba je bogata proteinima i vitaminima D i B. Odlična je za zdravlje kostiju, jer poboljšava apsorpciju kalcija.
Treba, međutim, napomenuti da losos ne bi trebalo previše konzumirati, iako sadrži omega-3 masne kiseline. Losos, uz omega-3, sadrži i omega-6 masne kiseline, koje djeluju upalno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.