Najboljih 5 načina da se riješite masne kose: Prirodni put je najefikasniji

0
Radiosarajevo.ba
Najboljih 5 načina da se riješite masne kose: Prirodni put je najefikasniji

Ako vam se kosa brzo masti već dan nakon pranja, suočavate se s problemom masne kose, koji je posljedica prekomjernog lučenja sebuma.

Ovaj problem može biti frustrirajući, ali srećom postoje prirodni preparati koji vam mogu pomoći u njegovom rješavanju bez potrebe za skupim proizvodima.

Kako se riješiti masne kose prirodnim putem

Ako ste već isprobali različite komercijalne proizvode, a rezultat nije bio zadovoljavajući, vrijeme je da se okrenete prirodnim rješenjima. Prirodni sastojci često su učinkoviti, a uz to su pristupačni i jednostavni za korištenje.

Spremate se za školu? Back to School set iz Pepca za samo 25 KM

1. Jabučni ocat

Iako njegov miris možda nije ugodan, jabučni ocat može napraviti čuda za vašu kosu. Njegova sposobnost da balansira pH vrijednost vlasišta pomaže spriječiti pretjerano mašćenje kose, a uz to daje kosi sjaj i sprječava njeno pucanje.

Za korištenje, pomiješajte pola šolje jabučnog octa s istom količinom vode. Nanesite otopinu na kosu i ostavite nekoliko minuta prije nego što je isperete. Regenerator neće biti potreban.

2. Sok od limuna

Limunov sok je još jedan učinkovit prirodni preparat za kontrolu masne kose. Kiselina iz limuna pomaže uspostaviti ravnotežu pH vrijednosti na tjemenu, čime se regulira lučenje sebuma.

Pomiješajte sok od dva limuna s destiliranom vodom, nanesite na tjeme i ostavite da djeluje pet minuta prije ispiranja. Ovaj tretman ponavljajte dvaput sedmično za najbolje rezultate.

3. Crni čaj

Crni čaj sadrži tanine, spojeve koji pomažu suziti pore na tjemenu i tako smanjiti proizvodnju sebuma.

Priprema je jednostavna: prelijte kašiku crnog čaja šoljom kipuće vode i ostavite da se hladi desetak minuta. Nakon toga, tekućinu nanesite na tjeme i ostavite da djeluje deset minuta. Isperite kosu blagim šamponom. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta sedmično.

4. Aloe vera

Aloe vera je bogata vitaminima, mineralima i enzimima koji pomažu u održavanju zdravog tjemena i regulaciji sebuma.

Pomiješajte kašiku aloe vere i kašiku limunovog soka s šoljom blagog šampona. Nanesite smjesu na kosu, ostavite da djeluje pet minuta, a zatim isperite. Ovaj pripravak možete koristiti svaki put kad perete kosu.

5. Soda bikarbona

Soda bikarbona je poznata kao višenamjenski kućni pomagač, a može biti učinkovita i u borbi protiv masne kose.

Umjesto šampona, nanesite kašiku sode bikarbone na mokru kosu i nježno umasirajte u tjeme. Nakon jedne minute temeljito isperite. Ovaj tretman primjenjujte barem dvije sedmice, ali ne svakodnevno, kako biste postigli najbolje rezultate, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak