Ako koristite ove četke, kosa više opada: Stručnjaci savjetuju - mogu oštetiti i tjeme

0
Radiosarajevo.ba
Ako koristite ove četke, kosa više opada: Stručnjaci savjetuju - mogu oštetiti i tjeme
Foto: Pexels / Opadanje kose

Izbor četke za kosu podjednako je važan kao izbor šampona, regeneratora ili maske.

Nažalost, mnogi ovaj važan 'alat' biraju odoka ili metodom ako ima prirodne čekinje, dobra je. Istina je da upravo tu leži najveća zamka u koju mnogi upadaju što kasnije dovodi do češćeg pucanja i tanjenja dlake kao i do gubitka kose.

Prava četka može pomoći u sprječavanju gubitka kose dok pogrešna četka može samo pogoršati problem, a jedan tip se posebno izdvaja.

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

U pitanju su četke s veprovom dlakom. Ovaj tip četki veoma je popularan, čak i u salonima, a na prvi pogled je jasno zašto je to tako. Djevojke ih obožavaju jer guste čekinje ravnomjerno povlače pramenove zbog čega se kosa lakše fenira, a ne znaju da upravo njihovom upotrebom slabe tjeme i doprinose lomljenju dlake.

Stručnjaci su istaknuli da su dugačke čekinje vepra previše grube prema samoj folikuli dlake i mogu izazvati još više opadanja ako se redovno koriste.

Četke s čekinjama divlje svinje porijeklom su iz Kine i Indije, a dugo se smatralo da, pošto su čekinje svinja fleksibilne i meke, navodno su idealne za finu ili meku kosu. Nažalost, istina je da je ovo najgori tip četke koji možete koristiti ako imate rjeđu kosu.

https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/zene-nakon-50-ne-bi-smjele-nositi-ovakvu-odjecu-stilistica-savjetuje-u-ovom-izgledate-neprikladno/498465

"Ove četke su uglavnom veoma grube i tvrde što može dovesti do gubitka kose više nego što je potrebno. Dizajnirane su za deblju kosu s jakim korijenom kakva je isključivo kosa Indijki", objašnjavaju stručnjaci.

Četke od veprove dlake dodatno stvaraju napetost i veće povlačenje vlasi čime se slabi sam korijen, a stručnjaci kažu da bi i inače trebalo izbjegavati četke koje tako jako povlače kosu iz korijena. Umjesto ovakvog tipa, savjetuje se da koristite one s kraćim ili nježnijim čekinjama ili prorijeđenim uzorkom dlake na četki.

Opadanje kose
Foto: Pexels: Opadanje kose

"Četke koje masiraju kožu glave su također odlične jer stimuliraju rast kose. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da dobro obratite pažnju prilikom češljanja. Ako osjetite napetost, odnosno da vas četka vuče previše jako, prestanite je koristiti", savjetuju stručnjaci.

Za sve one koji se muče sa ispadanjem kose i prorijeđenim dlakama, najbolji izbor su ravne četke sa široko razmaknutim čekinjama koje imaju plastičnu zaštitu poput 'loptica' na vrhovima. Ovako nešto daleko je nježnije prema tjemenu i samim folikulama dlake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije