Ova četiri trika će učiniti da vaša sijeda kosa bude mekana, sjajna i njegovana

0
Radiosarajevo.ba
Ova četiri trika će učiniti da vaša sijeda kosa bude mekana, sjajna i njegovana
Foto: Pexels / Ilustracija / Sijeda kosa

Promjena rutine može biti dobra stvar ako se odlučite na sjajne sijede vlasi. Odluka o puštanju sijede prirodne kose, osnažujuće je iskustvo. Salonska bojanja, briga o oporavku vlasi i korijena te oštećenja izazvana bojama možda su vas natjerali da priuštite malo odmora vašoj kosi.

Umjesto sve te 'muke', možete imati prekrasne prirodne pramenove i pojednostavljen raspored održavanja. Ali ako mislite da se jednostavno možete vratiti na prirodni režim njege kose - i nije baš tako.

Sijeda kosa zahtijeva jedinstvenu rutinu kako bi ostala zdrava, mekana i sjajna. Najbolja i najprirodnija boja za kosu je moguća uz nekoliko trikova, piše Best Life.

Oglasio se MUP povodom hapšenja Admira Arnautovića

Oglasio se MUP povodom hapšenja Admira Arnautovića

Koristite hidratantni šampon i regenerator

Sijeda kosa zahtijeva drugačiji režim šamponiranja i regeneratora od potpuno pigmentiranih pramenova. Iako ste možda jednom odabrali proizvode na temelju jedinstvenih potreba vaše kose, naprimjer, volumen ili protiv kovrčanja - vjerovatno ćete se htjeti prebaciti na nešto što joj može dodati vlažnost.

"Sijeda kosa ima tendenciju da izgubi vlažnost jer folikul dlake proizvodi manje sebuma kako starimo, što rezultira sušom i grubljom teksturom", kaže Gregory Patterson, frizer slavnih i stručnjak. Zbog toga se uvijek preporučuju hidratantni i omekšavajući šamponi i regeneratori.

Šampon za korekciju boje

Kosa sijedi kada izgubi svoj pigment. A kad izgubi pigment, lako će promijeniti boju.

"Zamislite bijelu majicu kratkih rukava, što je više nosite, postaje manje svježa i čista", kaže stručnjakinja Brandie Devillier, navodeći kako se ista stvar događa s našom sijedom kosom.

Onečišćenje, tvrda voda pa čak i previše sunca mogu uzrokovati da postane blijeda.

"Da biste to preokrenuli, koristite šampon za korekciju boje nekoliko puta sedmično. Najbolji je ljubičasti. Budući da je suprotna žutoj boji na kotaču boja, može pomoći da sijeda kosa ne požuti i omogućiti bijeloj kosi da ostane bijela i živahna", kaže Cindy Marcus, profesionalna frizerka u Las Vegasu.

Njegujte svoje vlasište

"Kosa raste iz folikula dlake prema van, stoga je njegovanje vlasišta i korijena jednako važno kao i kosa koju vidite", kaže Patterson.

Jedna od njegovih omiljenih vrsta proizvoda je piling za vlasište.

"Ovo pomaže stanicama kože da se preokrenu i pomaže da koža vlasišta ostane opuštena", kaže. A njegova druga omiljena vrsta proizvoda je ulje za vlasište.

"Kako starimo, proizvodimo manje sebuma ili masnoće, od čega kosa prirodno dobiva zaštitu i hidrataciju", objašnjava.

Dakle, kad ga izgubimo, prema Pattersonu, moramo ga zamijeniti - da bi kosa zadržala 'mladenački' sjaj i teksturu. On predlaže da svaki dan umasirate nekoliko kapi u vlasište. Ujutro upotrijebite četku s prirodnim vlaknima kako biste nanijeli proizvod po sredini i vrhovima kose kako biste oponašali prirodnu zaštitu sebuma vlasišta.

Zašto treba koristiti šampon za kosu? Evo šta se nakuplja kada je perete samo vodom

Zašto treba koristiti šampon za kosu? Evo šta se nakuplja kada je perete samo vodom

Perite kosu rjeđe

Sijeda kosa obično je suša i lomljivija od potpuno pigmentiranih pramenova, a često pranje može pogoršati problem.

"Naša kosa treba prirodna ulja koja proizvodi naše vlasište, kako bi izgledala sjajna i zdrava", kaže Marcus. Previše pranja može lišiti kosu ovih eteričnih ulja.

Većina ljudi sa sijedom kosom može se izvući s pranjem kose jednom ili dvaput sedmično, ako vam je kosa izrazito tanka, Marcus savjetuje pranje najviše svaki drugi dan, prenosi Best Life.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije