Najbolji recept za početnike: Naučite kako napraviti vrhunski ajvar

1
Radiosarajevo.ba
Najbolji recept za početnike: Naučite kako napraviti vrhunski ajvar

Recept za ajvar nije kompliciran, ali svaka priprema veće količine ajvara zahtijeva dosta truda i vremena.

Kod pripreme ajvara iskustvo igra veliku ulogu. Pogotovo kada je riječ o izboru paprika, pečenja, čišćenja do miješanja koje zna biti zamorno.

Poluprazne tribine Bilinog Polja pred meč s Nizozemskom: Debakl od Njemačke "ohladio" navijače

Za početnike donosimo recept s manjom količinom paprika i patlidžana. 

Sve što je potrebno za ajvar su patlidžani, crvena paprika, bijeli luk, sol i biber po želji. Ukoliko ne namjeravate potrošiti ajvar unutar dvije sedmice, pasterizacija je najbolja prevencija od kvarenja. Pasterizacija je zagrijavanje zatvorene teglice s ajvarom na 15-ak minuta, na temperaturi između 80 i 90 ℃.

Sastojci

  • Paprika 1 kg
  • Patlidžan 300 g
  • Dva češnja bijelog luka
  • Sol i biber po želji
  • Ulja 1/2 dl

Napominjemo da rerna treba biti zagrijana na temperaturu od 180 ℃.

Sve detalje pripreme možete pogledati u videu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak