Muči vas začepljen nos? Provjerite, možda je ova bolest u pitanju
Vraćanje želučane kiseline u jednjak može izazvati mnoge probleme, a jedan od njih je i začepljen nos. Problemi se mogu ublažiti pravilnom ishranom.
Ako se često budite sa začepljenim nosom, a nije problem u alergijama ili prehladi, možda imate problem sa želučanom kiselinom koja se vraća u jednjak. Otežano disanje zakida vas za kvalitetan san, a ometa i dnevne obaveze.
No, mnogi ne znaju da nije problem isključivo u respiratornom sistemu, može biti i u probavnom. Da – problem može biti u onome što jedete.
BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme
GERB je krivac
Obilan obrok neposredno prije spavanja, jako začinjena hrana ili kiselo voće mogu uticati na vaše disanje. Krivac je često stanje u kojem se želučana kiselina vraća u jednjak zbog povećane proizvodnje želučane kiseline. Riječ je o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB).
Žgaravica je glavni simptom GERB-a. Može uzrokovati da sluz iz nosa teče niz grlo. Uz začepljen nos to je uzrok i kroničnog kašlja te osjećaja stezanja u gornjim dišnim organima.
Na koji način je najbolje spavati kada ste prehlađeni?
Simptomi GERB-a
Najćešće se pojavljuju kratko nakon obroka, a ukoliko ih primjećujete više puta sedmično riječ je o hroničnom problemu koji treba liječiti.
- poteškoće prilikom gutanja
- bolno i upaljeno grlo
- promuklost
- nekontrolirano podrigivanje i štucanje
- naslage na zubima
- kvržica u grlu
- žgaravica i peckanje u grlu
- suhi kašalj
- nadutost
Šta jesti, a što izbjegavati
Iako nema univerzalnog pravila jer ne smeta svima ista hrana, nakon dijagnoze GERB-a prehrana bi trebala biti što laganija i sa što više povrća. Smanjen unos masti i kiselina može znatno umanjiti simptome bolesti.
Unos probiotika pomoći će uravnotežiti crijevnu mikrofloru i poboljšati probavu.
Đumbir će također pomoći jer djeluje protuupalno kao prirodan lijek za žgaravicu i probavne tegobe. U prehranu svakako ubacite cjelovite žitarice jer one upijaju kiselinu u želucu te tako sprječavaju refluks. Jaja se ne preporučuju, no kritičan je samo žumanjak. Bjelanjak možete konzumirati bez straha. Svakako treba izbjegavati prženu i masnu hranu, citruse, sirće, paradajz i općenito kiselu i prezačinjenu hranu, piše Ordinacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.