Mnogi griješe: Ako se budite tokom noći, ovo nikako ne biste trebali raditi

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi griješe: Ako se budite tokom noći, ovo nikako ne biste trebali raditi

Nema ništa frustrirajuće od buđenja usred noći, a dr. Fiona Barwick, direktorica Programa za spavanje i cirkadijalno zdravlje na Univerzitetu Stanford, ističe da postoji jedna stvar koju nikako ne biste trebali raditi prije spavanja ako želite poboljšati kvalitetu sna.

Kvalitetan noćni san je izuzetno važan, ne samo da vas priprema za nadolazeći dan, već je i ključan za vaše zdravlje. Ako se često budite tokom noći, postoji nekoliko strategija koje možete isprobati, ali i neke radnje koje biste trebali izbjegavati po svaku cijenu.

"Mnogo je razloga zašto se budite noću, to može biti zbog anksioznosti, konzumacije alkohola prije spavanja, buke ili zato što dijelite krevet s nekim. Ali, ako se probudite, nikako nemojte popustiti pred iskušenjem da posegnete za svojim pametnim telefonom.

Predloženo produženje pritvora Berilu, Milišić i Mulaosmanoviću za još tri mjeseca

Osim toga, kad se aktivno usredotočimo na pokušaje da ponovo zaspimo, to gotovo 'jamči' da ćete ostati budni duže. Također, razmišljanje o tome kako ne spavate, a trebali biste, može vas učiniti anksioznim pa je bolje da prihvatite situaciju i pokušate se usredotočiti na nešto drugo", savjetuje dr. Barwick.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti jestenešto što će vam odvući misli od spavanja, ali što je ugodno. Nešto što će vas učiniti smirenim i opuštenim, poput čitanja, pletenja ili pisanja dnevnika.

"Svakako izbjegavajte sve aktivnosti vezane uz ekrane, poput dovršavanja nekog poslovnog projekta, gledanja televizije ili surfanja internetom. Želite se opustiti, a ne izazvati stres gledanjem horora ili izmoriti oči plavim svjetlom koje inače remeti san", ističe dr. Barwick napominjući da je cilj ostati smiren i omogućiti svom nagonu za spavanjem da vas opet obuzme kako biste mogli utonuti u san.

U svakom slučaju, fokusiranje na neku ugodnu i umirujuću aktivnost puno je bolji način da provedete to vrijeme budnosti usred noći nego da se živcirate gledajući stalno na sat. U tom smislu, dr. Barwick upozorava da ne provjeravajte stalno mobitel. Zato što će vas pogled na sat učiniti još više anksioznim, ali i zbog činjenice da što je plavo svjetlo bliže vašem licu, to je veća vjerovatnoća da će ono aktivirati vaš živčani sistem i tako vas održati budnim. Iako vas može obuzeti panika da će vam dan automatski biti loš zato što ste loše spavali, stručnjakinja za san podsjeća da ćete vrlo vjerovatno ipak uskoro zaspati, kao i da ljudi mogu normalno funkcionirati nakon jedne loše prospavane noći.

Možda ćete se osjećati malo pospaniji, ali prepustite se svom danu i aktivnostima kao i inače.

"Sistem spavanja je samokorigirajući. Ako loše spavate jednu noć, velika je vjerojvatnoća da ćete se dobro naspavati sljedeću noć, naravno pod uvjetom da ne činite stvari koje negativno utječu na proces uspavljivanja i spavanja. I za kraj, savjetovala bih svima da ne prakticiraju poslijepodnevno drijemanje ili odlazak na spavanje ekstremno rano jer vam to može narušiti ritam sna i budnosti", zaključuje dr. Barwick.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak