Mnoge domaćice prave veliku grešku: Kako da vam luk duže traje i ne pokvari se?
Luk je namirnica koju veoma često koristimo. Ne preporučuje se zamrzavanje cijelog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali zamrzavanje nasjeckanog luka je bolja opcija.
Samo ga spakujte u nepropusnu plastičnu kesu.
Cijeli luk nemojte da stavljate u frižider. Frižider je hladno i vlažno okruženje i može prouzrokovati da luk omekša i pokvari se. Najbolje mjesto za čuvanje luka je ono koje je tamno, hladno, suho i dobro prozračeno.
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
Kada ste u trgovini i birate luk, opipajte ga prije nego ga stavite u korpu. Izbjegnite oštećeni s mrljama jer neće imati svježi okus, a neće ni dugo trajati. Kada dođete kući nemojte skidati ljusku jer ona štiti i čuva unutrašnjost.
Narezani ili nasjeckani luk možete ostaviti u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj kesici u frižideru, ali svakako ga iskoristite u roku od pet do sedam dana. Što duže stoji to je jači miris, a ne želite da vaš frižider zaudara na luk.
Ova hrana može ozbiljno naštetiti zdravlju mozga i srca
Ne preporučuje se zamrzavanje cijelog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali zamrzavanje nasjeckanog luka je preporučljivo.
Ako vam ostane višak, samo ga stavite u nepropusnu plastičnu kesu i zamrznite, javlja Srpskainfo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.