Miris koji grije dušu: Recept za savršene medenjake
Nema ničeg ljepšeg od mirisa svježe pečenih medenjaka koji ispune kuću toplinom i radošću. Ovi tradicionalni kolačići, puni meda i aromatičnih začina, donose poseban osjećaj ugode i domaće atmosfere.
Jednostavni za pripremu, medenjaci su uvijek dobar izbor – bilo za porodične trenutke, druženja ili kao mali slatki poklon.
Oblike možete praviti pomoću kalupa za kolače, ali jednako dobro će poslužiti i obična čaša, a tajna njihove čarolije krije se u aromatičnoj mješavini začina.
Stanari Radićeve ulice u Sarajevu: "Satima slušamo istu pjesmu Indexa. Ovo je masovno uznemiravanje"
Sastojci
350 g brašna
150 g meda
150 g šećera ili kokosovog šećera
½ kesice praška za pecivo
Prstohvat sode bikarbone
2 jaja
150 g maslaca ili kokosovog ulja
2 čajne kašičice mješavine začina za medenjake
Šećer u prahu (za ukrašavanje)
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i maslac. Dodajte šećer, jaja, med, začine i ostale sastojke, pa zamijesite glatko tijesto.
Tijesto ostavite da odstoji u frižideru oko dva sata. Po želji, od tijesta pravite male kuglice ili ga razvaljajte i izrežite oblike kalupima.
Medenjake slažite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Po želji ih pospite šećerom u prahu kad se ohlade.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.