Mekane kao duša: Krofne iz rerne punjene čokoladom

0
Radiosarajevo.ba

Prema tradicionalnom receptu krofne se prže u dubokom ulju, a kako bi izbjegli višak masnoće, neki preferiraju zdraviju verziju koja se vrlo lako priprema u rerni.

Za razliku od običnih, nisu toliko masne i teške za želudac.

Izrazito su praktične za pripremu zato što cijeli posao pečenja odradi rerna, pa ne morate stajati nad njima i okretati ih u ulju.

Oglasio se suprug preminule trudnice (27) iz BiH: 'Živote, sad si na boljem mjestu. Volimo te'

Prozračne i mekane krofne najbolje su kad su tople, a okusom zaista podsjećaju na one napravljene prema tradicionalnoj recepturi.

Foto: Pixabay : Krofna

Krofne iz rerne idealan su izbor za one koje žele laganiju verziju ove omiljene poslastice.

Sastojci

500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
3 kašike šećera
1/3 kašike soli
200 ml toplog mlijeka
naribana korica pola limuna
jedan vanilin šećer
2 žumanjka
10 dag otopljenog maslaca
čokoladni namaz za punjenje
žumanjak za premazivanje
šećer u prahu za posipanje

Priprema

U 100 ml toplog mlijeka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašiku šećera te pustite da se kvasac diže na toplom.

Okus djetinjstva: Sedam specijaliteta Jugoslavije za koje danas rijetko ko zna

U veću zdjelu dodajte brašno u kojem napravite malo udubljenje i stavite dignuti kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanjke, naribanu koricu limuna, sol i postupno sipajte tekući dio smjese (preostalih 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac).

Sve zajedno lagano pomiješajte.

Tijesto je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok se ne počne odvajati od zdjele pa nastaviti mijesiti rukama na radnoj površini.

Kad osjetite pod prstima da je tijesto kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.

Foto: Pixabay : Ilustracija/Krofne

Nakon dizanja tijesto premijesite, izvaljajte i odrežite na 12 malih dijelova, koje ćete potom oblikovati u malene kuglice pa napuniti čokoladom.

Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne.

Najbrži recept za čokoladne oblatne: Smjesa se kuha samo sedam minuta

Pokrijte ih i ostavite da se odmaraju 40 minuta.

Kad se krofne dignu, premažite ih žumanjkom i stavite u pećnicu ugrijanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.

Nakon što su krofne pečene, pospite ih šećerom u prahu, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak