Masna hrana kroz ketogenu dijetu je ključ mršavljenja

Radiosarajevo.ba
Masna hrana kroz ketogenu dijetu je ključ mršavljenja
Umjesto isprobavanja raznih dijeta možda bi trebalo dati šansu ketogenim dijetama koje se koriste u liječenju epilepsije.

Australijska nutricionistkinja Suzy Barrel kaže da nema dokaza da je ketogena dijeta koja se zasniva na ekstremnom smanjenju unosa ugljikohidrata, a pojačanom unosu masnoća, štetna za tijelo, piše Daily Mail.

"Čak se uz nju bilježi superioran gubitak kilograma i smanjenje zapaljenja u tijelu, kao i još mnoge koristi, naročito kod ljudi sa visokim šećerom, masnom jetrom i velikim viškom kilograma", kaže Barrel.

Ketogena dijeta zasniva se na masnim namirnicama, poput orašastih plodova, avokada, ulja i ribe, dok ugljikohidrati čine samo pet do 20 posto ukupnog kalorijskog unosa. Poređenja radi, uobičajena ishrana sadrži od 30 do 50 posto ugljikohidrata.

Ukoliko ne unosite ugljikohidrate kada vaše tijelo pretvara u glukozu, svoj "omiljeni" izvor energije, ono prelazi u stanje ketoze u kojem se masnoće u tijelu razlažu na ketone, koji potom služe kao alternativna hrana mozgu, organima i mišićima.

To dovodi do pojačanog sagorijevanja masnoća i brzog mršavljenja.

"Ključ ketogene dijete je u drastičnom smanjenju ugljikohidrata, jer će se u suprotnom tijelo potpuno vratiti na glukozu", kaže Barel.

To istovremeno znači da ćete brzo povratiti izgubljene kilograme, ako naglo prekinete sa ketogenom dijetom.

"Bilo koja dijeta, pa i ketogena, djeluje samo ako se pridržavate. Međutim, ako niste spremni da tokom dužeg vremena ne jedete žitarice, voće, skrobasto povrće i šećer tokom dužeg vremenskog perioda, vjerovatno nije za vas", kaže ona.

Nutricionistkinja ističe i da sljedećeg puta kad pokušate da se vratite ketogenoj ishrani, vjerovatno nećete dobiti iste rezultate, zbog usporavanja metabolizma, do kog dolazi zbog gubitka mišićne mase, poslije inicijalnog mršavljenja.

Barrel upozorava i da zbog ovakve ishrane možete patiti od zatvora i nelagodnosti u stomaku, pa morate uzimati probiotike.

"Ako imate veći višak kilograma ili se patite sa visokim šećerom u krvi i masnom jetrom, vrijedi da je probate, ali pod nadzorom dijetetičara, kako biste bili sigurni da ćete bezbjedno doći u stanje ketoze, a da ne poremetite svoj metabolizam ili zdravlje crijeva", kaže ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak