Male tajne velikih majstora: Gdje griješimo kad pravimo domaću supu

0
Radiosarajevo.ba
Male tajne velikih majstora: Gdje griješimo kad pravimo domaću supu

Nekada je bilo dobro poznato... Ručak počinje tanjirom vruće domaće supe. Ako biste se rado vratili u ovo doba morate znati koje su tajne pravljenja prave domaće supe.

Nekada nije pitanje ni vremena već su se ljudi odvikli od ove zdrave i korisne navike. Tanjir supe znači zdravlje... Pospješuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu, pomaže kad se liječimo.

Ako želite da dobijete najbolju domaću supu morate da slijedite ova pravila:

- Supa se pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti tim bolje. Za čorbe se uvijek bira mlado meso, piletina i teletina.

- Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuhaju. Za blaži ukus supe, a jači mesa stavite ga u vruću vodu i kuhajte. Otkrivamo i ovaj trik vrhunskih chefova - povrće koje raste ispod zemlje stavlja se u hladnu vodu, ono koje raste iznad zemlje stavlja se u vruću.

- Povrće stavljamo sat vremena pred kraj kuhanja.

- Najbolja supa je kad se pomiješaju dvije vrste mesa, govedina i parče piletine.

- Osim mesa dobru supu ne možemo zamisliti bez povrća kao što je šargarepa, peršunov korijen, peršunov list, paškanat, celer, a so i biber stavljate po ukusu.

- Količina mesa zavisi od broja ukućana, a od prilike ide 150g po osobi.

- Kad se sve stavi u lonac pojačati vatru dok sve ne proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuha najmanje dva sata; goveđa supa na laganoj vatri može se kuhati i tri do četiri sata.

- Prvu vodu kad prokuha prosuti i nasuti novu.

- Posebnu aromu domaćoj supi uvijek daje crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapeći direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.

- Nikada ne dolijevajte u supu hladnu vodu, već uvijek vruću, pa nastavite proces kuhanja. Da bi sve bilo dobro skuhano potrebno je bar 2 sata.

- Uvijek supu procijedite, da biste ostranili parčiće od mesa koji plivaju najčešće po površini šerpe i da vam supa ne bi bila mutna.

- Dodajte malu kašiku šećera.

- Skuhano povrće i meso procijedite i premjestite u drugu posudu, a vodu od kuhanja, to jest supu, začinite biberom i dodajte rezance.

- Kuhano povrće i meso poslužite uz supu, zdravo je i ukusno, piše Noizz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak