Male tajne velikih kuhara: Ako želite savršen pire krompir, ne preskačite ovaj korak

0
Radiosarajevo.ba
Male tajne velikih kuhara: Ako želite savršen pire krompir, ne preskačite ovaj korak

Svašta ste već probali, ali nikako vam ne polazi za rukom napraviti pire krompir a koji vam je baš po ukusu?

Neko vam je prešutio najveću tajnu. Nije namjerno, vjerovatno je ne zna, jer znaju je samo iskusni.

Ono što je ključno kod pripreme pirea je odstraniti što je moguće više vlage iz krompira. Zašto? Tamo gdje je suvišna tekućina, nema mjesta za maslac, mlijeko i začine, pa vam je pire bljutav, a i tekstura mu ne može biti zadovoljavajuća.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Stop za bivšu snajku

Evo kako biste trebali postupiti, jer obično cijeđenje u cjedilu nije dovoljno.

Nakon što se krompir skuhao (pri kraju procesa budite naročito oprezni i nemojte propustiti pravi trenutak u kojem je krompir kuhan dovoljno da u njega lako možete umetnuti nož, jer će vam se raskuhati i tada više nema pomoći),  dobro ga ocijedite, a zatim ga vratite natrag u lonac u kojem se kuhao i vratite ga na vatru.

Podesite temperaturu na laganu i pustite da se krompir zagrijava, dok para isparava. Nemojte ga miješati, samo povremeno protresite šerpu. Dovoljna će biti minuta do minuta i pol ovakvog tretmana da biste dobili savršenu bazu za pire.

Ovako prosušeni krompir potom zgnječite pa mu dodajte maslac i blago zagrijano mlijeko te postupite kao i inače. Nećete se razočarati, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak