Ljetna poslastica bez pečenja: Napravite sladolednu tortu
Ova sladoledna torta prava je ljetna poslastica bez pečenja koju možete napraviti bez znojenja i sati provedenih u kuhinji.
Torta je nevjerojatno lagana i pjenasta, vrlo je jednostavna za pripremu i sigurno će vas zasladiti i osvježiti u ovim vrućim ljetnim danima. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes.
Uživajte!
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
Sastojci:
Za osnovnu smjesu za parfe:
- 500 ml mlijeka
- 2 vrećice želatine
- 100 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
Za podlogu:
- 100 g mljevenog keksa
- 100 g mljevenih prženih lješnjaka
Za nadjeve:
- 1 vrećica ledenog deserta s okusom čokolade
- 1 vrećica ledenog deserta s okusom stracciatelle
- 1 vrećica ledenog deserta s okusom jagode
- 300 ml mlijeka
Za dekoraciju:
- šlag
- sezonsko voće po želji
Priprema:
Pomiješajte 100 ml mlijeka sa želatinom i ostavite da nabubri 5-10 minuta. Ostatak mlijeka ulijte u lonac, dodajte šećer i vanilin šećer i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu te miješajte da se otopi u vrućem mlijeku.
Mlijeko sa želatinom ohladite na sobnu temperaturu tako što ćete lonac staviti u plastičnu posudu sa hladnom vodom i povremeno miješati. Na taj način će se mlijeko brzo ohladiti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.