Lepinje s feta sirom: ne sadrže brašno, a gotove su za 10 minuta
Nije uvijek fer, ali je definitivno istina: i oni koji izbjegavaju brašno često sanjare o mirisu i okusu domaćih uštipaka, pogačica, pecipela, palačinki i sličnih delicija koje se tradicionalno pripremaju s brašnom.
Ako ste među onima koji maštaju o takvim zabranjenim užicima, donosimo vam praktičan recept za slane lepinjice punjene feta sirom, a bez potrebe za upotrebom brašna.
Sastojci
- 275 g kukuruznog škroba
- 250 g feta sira
- 100-110 g mlijeka
- 1 jaje
- 1 kašika sode bikarbone
- ulje
- sol
Priprema:
U zdjelu stavite kukuruzni škrob, jaje i izmrvljeni feta sir pa ih izmiješajte kašikom.
Nakon napada na božični market: Anti-imigrantska osjećanja rastu u dijelu njemačkog društva
Polako dodajte mlijeko miješajući rukama dok se smjesa ne sjedini. Kukuruzni škrob vrlo brzo upija vodu pa pazite da ne dodate previše mlijeka. U ovom trenutku možete dodati malo soli ili začina po želji, piše Slobodna Dalmacija.
Ako vam tijesto postane previše ljepljivo i teško ga je oblikovati u somun, to znači da ste dodali previše mlijeka. Probajte ga staviti u zamrzivač na 20 minuta kako bi se tijesto ohladilo i lakše ga rukovati.
Prekrijte tijesto krpom i ostavite ga desetak minuta u frižideru pa ga podijelite na četiri dijela i oblikujte loptice.
Zagrijte 2 kašike maslinovog ulja u tavi. Uzmite kuglu tijesta i grubo oblikujte okruglu lepinju pa je pržite oko 4 minute sa svake strane dok ne porumeni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.