Lepinje s feta sirom: ne sadrže brašno, a gotove su za 10 minuta
Nije uvijek fer, ali je definitivno istina: i oni koji izbjegavaju brašno često sanjare o mirisu i okusu domaćih uštipaka, pogačica, pecipela, palačinki i sličnih delicija koje se tradicionalno pripremaju s brašnom.
Ako ste među onima koji maštaju o takvim zabranjenim užicima, donosimo vam praktičan recept za slane lepinjice punjene feta sirom, a bez potrebe za upotrebom brašna.
Sastojci
- 275 g kukuruznog škroba
- 250 g feta sira
- 100-110 g mlijeka
- 1 jaje
- 1 kašika sode bikarbone
- ulje
- sol
Priprema:
U zdjelu stavite kukuruzni škrob, jaje i izmrvljeni feta sir pa ih izmiješajte kašikom.
Apel za spas Nacionalne biblioteke: Znate li da se u FBiH trenutno ne može izdati niti jedna knjiga?
Polako dodajte mlijeko miješajući rukama dok se smjesa ne sjedini. Kukuruzni škrob vrlo brzo upija vodu pa pazite da ne dodate previše mlijeka. U ovom trenutku možete dodati malo soli ili začina po želji, piše Slobodna Dalmacija.
Ako vam tijesto postane previše ljepljivo i teško ga je oblikovati u somun, to znači da ste dodali previše mlijeka. Probajte ga staviti u zamrzivač na 20 minuta kako bi se tijesto ohladilo i lakše ga rukovati.
Prekrijte tijesto krpom i ostavite ga desetak minuta u frižideru pa ga podijelite na četiri dijela i oblikujte loptice.
Zagrijte 2 kašike maslinovog ulja u tavi. Uzmite kuglu tijesta i grubo oblikujte okruglu lepinju pa je pržite oko 4 minute sa svake strane dok ne porumeni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.