Leglo bakterija: Koliko često trebate mijenjati kuhinjsku spužvu

Radiosarajevo.ba
Leglo bakterija: Koliko često trebate mijenjati kuhinjsku spužvu
Prema jednoj studiji, kuhinjske spužvice prepune su štetnih bakterija.

Nakon analize 14 spužvi iz domaćinstava širom Njemačke, istraživači su identificirali 362 različite vrste bakterija.

Ovo istraživanje stavilo je spužvice u vrlo opasnu zonu u kućanstvu, nazvavši ih jednim od "najvećih spremnika aktivih baketrija" u cijelom kućanstvu.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće da su spužvice puna patogenih bakterija koje mogu biti štetne za ljude.

"Patogeni unesni u kuhinju dolaze od kontaminiranih proizvoda (u zelenom povrću) ili u sirovom mesu, a mogu se pronaći i na kuhinjskim spužvama", objasnila je toksikologinja dr. Rhea Mehta za Mbglifestyle. 

Dodaje da iako su mnogi od njih benigni, neki mogu uzrokovati probleme s želucem kod određenih ljudi.

"Iako su loše posljedice jako rijetke, osobe sa slabijim imunološkim sistemu uvijek su izložene većem riziku", kaže dalje. 

Koliko dugo možete koristiti kuhinjsku spužvicu?

Prema Mehti ključ za izbjegavanje ovakvih situacija je redovno pranje spužvice.

"Najučinkovitiji način ćišćenja spužve i uništavanje bakterija i plijesni je da se spužvica namoči i ostavi u mikrovalnoj pećnici približno oko jedne minute, ali svaki dan", kaže ona. 

Ako nemate mikrovalnu pećnicu, postoji još jedna učinkovita metoda: namakanje spužvice u soku od limuna i vodi ili ostavljanje spužvice preko noći u octu, a zatim je osušite na zraku. 

Osim redovnog čišćenja, treba čuvati spužvu od žarišta bakterija poput sirovog mesa i duže će trajati.

Prema Mehti, dobro čuvana spužvica može trajati i do mjesec dana. Međutim, ako i prije počnete osjećati miris, najbolje ju je odmah baciti, prenosi RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak