Kulinarski savjet: Evo kako pravilno i brzo skuhati savršenu rižu

0
Radiosarajevo.ba
Kulinarski savjet: Evo kako pravilno i brzo skuhati savršenu rižu

Kod kuhanja riže vrijedi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) riže idu dvije šoljice vode.

Dvije šoljice riže dovoljne su za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Prije kuhanja, rižu treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.

Priprema:

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

  • Prvi korak do savršene riže jest prženje na ulju. Zagrijte ulje i dodajte rižu te prepržite dok ne dobije žućkastu boju
  • Nakon toga ulijete vodu i posolite
  • Čim riža zavrije, lonac poklopite i smanjite vatru
  • Kuhajte oko 25 minuta dok riža posve ne omekša
  • Ulje će spriječiti lijepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi riža ostala bijela

Osim toga, rižu možete pripremiti tako da u vrelu i posoljenu vodu ubacite opranu rižu i kuhate dok ne zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u rižu umiješajte malo maslaca kako se zrna ne bi slijepila, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak