Kuharica napominje: Kada se rerna ne treba zagrijavati?

1
Radiosarajevo.ba
Kuharica napominje: Kada se rerna ne treba zagrijavati?

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da imamo želju pripremiti neko jelo prvi put i nismo pročitali upute za pripremu do kraja i s razumijevanjem. Što se onda dogodi? Dočeka nas ovo: "Prije pečenja, rernu zagrijte na pola sata."

Problem nije u zagrijavanju rerne, nego u tome što nam taj proces oduzima dosta vremena. Koja su pravila kod zagrijavanja rerne i ostalih uređaja ispričala je za Real Simple stručnjakinja Laurie Klein.

Ne zagrijava se samo rerna

"Prethodno zagrijavanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da postigne željenu temperaturu. Ako ste mislili da samo trebate zagrijati rernu, to nije sasvim tačno.

Policija vrši uviđaj: U toku potraga za nestalima nakon poplava u BiH

Bilo koji uređaj koji koristite za kuhanje hrane možda će također trebati prethodno zagrijati kako bi se osiguralo da postigne odgovarajuću temperaturu. Prethodno zagrijavanje friteze, tostera i rerne radi se iz istih razloga", rekla je Laurie Klein, kuharica u Hamilton Beach Brands.

"Prethodno zagrijavanje važno je za mnoge namirnice. Nekim je namirnicama to potrebno kako bi bile hrskave, dok druge poput kolača ili kruha trebaju toplinu kako bi reagirali te se povećao njihov volumen", objasnila je.

Kada ne morate zagrijavati rernu?

Ne morate prethodno zagrijavati rernu svaki put kada je koristite. To je recimo slučaj ako ne pečete, već samo podgrijavate obrok.

"Nema potrebe za zagrijavanjem ako samo podgrijavate određenu hranu, poput pizze ili ostataka, ali hrana će se zagrijati brže kada je rerna prethodno zagrijana i prije ćete moći uživati ​​u hrani", rekla je Klein.

Zagrijavanje rerne štiti od trovanja

Sigurnost hrane još je jedan važan razlog zašto je za neke recepte i jela potrebno prethodno zagrijavanje. Uostalom, ne želite sami sebe ili još gore, svoju porodicu ili goste otrovati hranom.

"Za meso ili perad važno je razmišljati o sigurnosti hrane. Hrana mora zadovoljiti određenu unutarnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija. Nitko ne želi iskusiti rezultate nepravilnog pripremanja hrane", objasnila je kuharica, piše Net.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak