Kuhar otkrio tajnu pahuljastog omleta: Jedan korak je ključan

1
Radiosarajevo.ba
Kuhar otkrio tajnu pahuljastog omleta: Jedan korak je ključan

Omleti su oličenje domaće kuhinje.

Kada se pravilno pripreme, mekani su, sočni i puni bogatih okusa poput gljiva ili sira. Priprema omleta može zvučati jednostavno, ali postizanje nježne, mekane i kremaste teksture može biti iznenađujuće teško. Gumenast, prepečeni omlet je neukusan i može učiniti da jelo bude bez sjaja, pa čak i suho.

Svi stručnjaci u razgovoru za Express.co.uk su naglasili jedan važan korak: dobro umutiti jaja prije nego što ih dodamo u tavu.

Direktorica TV Slovenije: "Ne možemo stajati na istoj pozornici sa zemljom koja čini genocid u Gazi"

Henry O'Connor, stručnjak za jaja i tvorac Better Eggsa, britanskog brenda posvećenog visokokvalitetnim jajima i dobrobiti kokoši, rekao je da dobro umućena jaja daju laganu i pahuljastu teksturu te da je nedovoljno mućenje česta greška.

"Dobro umućena smjesa uvodi zrak, stvarajući laganu, pahuljastu teksturu koja odvaja odličan omlet od potpunog promašaja", pojasnio je.

Zovu ga najbrži kolač na svijetu: Bez pečenja, kremast i savršeno gust za idealne kockice

Također je rekao da je bitno začiniti jaja u ovoj fazi kako biste osigurali dobar okus cijelom omletu.

Prilikom pripreme omleta, gospodin O'Connor preporučuje kuhanje na srednje slaboj vatri i ostavljanje jaja da se "lagano stegnu kako bi omlet bio mekan i topio se u ustima".

Stručnjak za jaja je također predložio korištenje maslaca umjesto maslinovog ulja. "Otopite dok se ne zapjeni, a zatim sipajte jaja", savjetuje. "Trebalo bi lagano cvrčati, a ne agresivno."

Rekao je: "Malo sira, šaka svježeg špinata, nekoliko pirjanih gljiva ili malo ljutog sosa. Previše fila i vaš omlet postaje nered, a ne remek-djelo."

Sastojci

  • Tri jaja
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Svježe gljive, narezane na kriške
  • Parmezan sir, naribani
  • So i biber, po ukusu

Metoda

1. Prvo pripremite gljive: Zagrijte malu količinu ekstra djevičanskog maslinovog ulja u tavi s neprianjajućim dnom i pržite gljive dok ne porumene i ne omekšaju. Lagano začinite solju i biberom.

2. Lagano umutite jaja: Razbijte jaja u zdjelu i mutite dok ne postanu glatka, ali ne previše pjenasta - to će omlet održati mekim.

3. Kuhajte na laganoj vatri: U lagano nauljenu tavu s neprianjajućim dnom ulijte jaja na srednje slabu vatru. Ostavite ih da se lagano stegnu, povremeno miješajući kako biste stvorili meku, kremastu teksturu.

4. Dodajte sir: Pospite naribani parmezan neposredno prije nego što se jaja potpuno stegnu kako biste dodali bogatiji okus i suptilnu orašastu aromu.

5. Završite i preklopite: Kada se omlet uglavnom stegne, ali je još uvijek malo tečan na vrhu, preklopite ga preko gljiva i ostavite da odstoji nekoliko sekundi van vatre. Ovo osigurava mekan omlet koji se topi u ustima.

Uživajte dok je toplo za najbolji okus i teksturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak